Milliókat fizetnek vissza brit képviselők

Vágólapra másolva!
Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) képviselői költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő - közölte hétfőn este a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal. A londoni alsóházi törvényhozók által vitatott címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Volt aki plüssmackó árát igényelte vissza, de akadt olyan képviselő is, aki várárkot ásatott.
Vágólapra másolva!

Az ügy elérte a nagy parlamenti pártok mindegyikének vezetőit is: Nick Clegg, a Liberális Demokraták vezére 910 fontot térít vissza 2006 és 2009 között költségként elszámolt, összesen 3900 fontos kertészeti számlájából, David Camerontól, a Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltjétől pedig egyelőre "további információkat" kért be lakáshitel-elszámolásairól Sir Thomas Legg, az ügy feltárásával megbízott magas rangú könyvvizsgáló.

A pártvezetők közül a legrosszabbul azonban a Munkáspárt élén álló Brown járt: a Legg-vizsgálat ajánlásai alapján a kormányfő összesen 12 415 fontot és 10 pennyt utal vissza a költségvetésnek. A 2004 óta elszámolt összeg zöme kertrendezési és takarítási munkák számláiból adódik. Sir Thomas a vizsgálati jelentésben - nem hivatalos értesülések szerint - évi ezer fontban jelölte meg a képviselői otthonok kertrendezési munkái után évente visszaigényelhető összeg felső határát; a takarítás után elszámolható költségtérítésre kétezer fontos éves korlátot határozott meg.

Kacsaház, plüssmedve és pornófilm

A hatalmas belpolitikai botrányt az a leleplező riportsorozat kavarta, amelyet a The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap indított még május elején - kiszivárogtatott elszámolások alapján - a brit alsóházi képviselők által gyakran megdöbbentő címeken felvett költségtérítésekről. (A botrányról részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.) A legkirívóbb esetek között szerepelt egy kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége, helikopter-leszállóhely kialakítása és várárok-tisztítás ugyanúgy, mint templomi jótékonysági adomány, ajándéknak szánt plüssmackók, vagy egy karácsonyra vett rózsaszín laptop árának visszaigénylése.

A botrány miatt már lemondott Jacqui Smith volt belügyminiszter, akiről - még a Telegraph-sorozat előtt - kiderült, hogy egyik tavalyi kábeltévé-előfizetési visszaigénylésében szerepelt több fizetős pornófilm megtekintésének díja is, bár a filmeket nem ő, hanem távollétében a férje nézte meg.

A botrány nem kerülte el a Konzervatív Párt egyik sztárpolitikusát, Boris Johnson londoni polgármestert sem, akiről a Telegraph megírta: egy ízben szerepelt képviselői költségtérítési igénylésében egy 16,50 fontba került koszorú, amelyet a politikus még 2006-ban, a brit háborús halottak emléke előtt tisztelgő hagyományos novemberi ceremóniára rendelt.