Vágólapra másolva!
A nagy gazdaságok szenvedték el a legnagyobb visszaesést a World Economic Forum éves pénzügyi riportja szerint. Az értékelés szerint az Egyesült Királyság lett a világ vezető pénzügyi hatalma, míg az USA a harmadik helyre szorult, még Ausztrália is megelőzte. Magyarország is visszacsúszott.
Vágólapra másolva!

Összességében a nyugati világ nagy pénzügyi központjai veszítettek súlyukból globális téren, bár még mindig vezetők maradtak. Az Egyesült Királyság a bankrendszere és az egyéb pénzügyi szolgáltatásainak relatív erejének köszönhetően átvette a vezető pozíciót az Egyesült Államoktól. Mivel az USA fináncait érintette legmélyebben a válság, a harmadik helyre szorult.

Az 55 ország pénzügyi rendszerét vizsgáló összeállítás a fejlődés mozgatóit és a fejlődő és fejlett országok gazdasági növekedésben vállalt közvetítőszerepet veszi számításba. A kalkulált pontokat tekintve csak Ausztrália volt képes javítani az első tíz ország közül, míg a legnagyobb visszaesést közülük Japán és az USA szenvedte el.

Ausztrália a 2008-as 11. helyről a 2. pozícióba tudott előrelépni fejlődésének és a többiek visszaesésének köszönhetően. Szintén nagyot ugrott előre Szingapúr, amely bár vesztett pontjaiból, de relatíve keveset, így a tizedikből a negyedik helyre lépett előre. Az élbolyban Japán esett vissza leginkább, amely 2008-ban még negyedik, idén már csak kilencedik volt. Magyarország tavaly a 33. ország volt a rangsorban, de közepesnek számító visszaesése miatt a 41. helyre csúszott le.