Különadó és hamis pénz a válsághíradóban

Vágólapra másolva!
Januártól olcsóbb lesz lakást venni és különadót fizethetnek a kétmillió forint felett keresők. Erősödött a forint, jól zárt a BUX, hamis ezresek és húszezresek Magyarország-szerte, nem tudni, hogy merre változik az áramár, megvan az első női közgazdasági Nobel-díjas, csökken a távhőáfa - válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel a szeptemberi fogyasztói árakat publikálja a KSH. A Pénzügyminisztérium pedig részletes tájékoztatón ismerteti az államháztartás első kilenc havi helyzetét.

A francia folyó mérleget és a fogyasztói árak alakulását is publikálják. Fél tizenegykor a britek is a fogyasztói árakról jelentenek, és a kiskereskedelmi árindexet is ismertetik.

Szintén holnap derül ki a ZEW intézet németországi októberi gazdasági hangulatindexének állása és az eurózóna gazdasági hangulata. Délután az Egyesült Államokban a költségvetési mérleg szeptember havi eredményének közlik.

Erősödött a forint, jól kezdett a tőzsde

Erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Délután ötkor 268,15 forintot kellett adni egy euróért. A magyar fizetőeszköz egész nap erősödött.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 519,77 pontos, 2,60 százalékos emelkedéssel, 20 548,52 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 19,8 milliárd forint volt hétfőn, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Közel 30 ezer forint takarítható meg a távhő áfakulcsának mérséklésével lakásonként, ez a költségvetésben 20 milliárd forintos tételt jelent. A pártok versenyt futnak a népszerű intézkedésért.

A jövő évben hatályba lépő új szabályok többsége alacsonyabb illetékterheket eredményez, de szigorítást is jelent, mivel bizonyos ügyletek mentessége megszűnik, ami elsősorban az ingatlanfejleszőket érinti rosszul. Ők és a magánszemélyek is örülhetnek ugyanakkor annak, hogy a válságra tekintettel a korábbinál két évvel tovább halaszthatják az építkezést telekilleték fizetése nélkül.

Különadó kétmillió fölött

Jövő év január 1-jétől átmeneti időre, egy évre vezetne be különadót a kormányfő, amit azok fizetnének, akik havi kétmillió forint felett keresnek az önkormányzati vagy állami többségi tulajdonú cégeknél. Az MTI úgy tudja: a kezdeményezést Bajnai Gordon miniszterelnök fogalmazta meg az MSZP-frakció hétfői ülésén.

A jegybank és az ORFK hétfői közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két hétben nagyon megtévesztő hamis húszezer forintosok kerültek forgalomba.

Hamis ezerforintosokat találtak a rendőrök Zalaegerszegen négy fiatalnál, akik egy vendéglátóhelyen próbálták felhasználni a nyomtatóval és fénymásolóval készített bankókat - közölte az MTI-vel hétfőn a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

2010 előtt nem változik a devizahitelezés

Oszkó Péter szerint nem szabad olyan szabályozást elfogadni, amely teljesen megöli a lakossági hitelezést, de az sem folytatható, amit az ország az elmúlt években csinált, a devizahitelezés újraszabályozása a jövő évnél korábban semmiképpen sem képzelhető el.

A Pénzügyminisztérium (PM) tervei szerint jövőre az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái lesznek az irányadók a közteher-fizetés megállapításához a vállalkozások esetében. Ez a minimálbérhez igazított rendszert váltaná ki, ami eddig sok esetben az adóelkerülés melegágya volt.

Eldől a héten az új áramár

Az áram végfelhasználói árának változtatatásáról várhatóan a héten dönt a Magyar Energia Hivatal (MEH). A döntés a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói kört érinti - közölte Matos Zoltán, a MEH elnöke. Az elnök sem az árváltozás mértékét, sem irányát nem kívánta közölni.

Több mint 12 ezer font (3,5 millió forint) képviselői költségtérítést fizet vissza Gordon Brown brit kormányfő - közölte hétfőn este a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal. A londoni alsóházi törvényhozók által vitatott címeken felvett költségtérítések az utóbbi évtizedek legnagyobb belpolitikai botrányát kavarták Nagy-Britanniában. Volt aki plüssmackó árát igényelte vissza, de akadt olyan képviselő is, aki várárkot ásatott.

Az Európai Unió versenyszabályainak teljes körű tiszteletben tartását sürgette az Opel-üzemek esetleges támogatásának ügyében az Európai Bizottság az érintett tagállamok, köztük Magyarország kormányának írt levelében.

Itt az első gazdasági Nobel-díjas nő

Két amerikai professzor, Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson kapta az idei közgazdasági Nobel-díjat. Mind a két kutató intézményi kérdésekkel foglalkozik, Ostrom az első női díjazott ebben a kategóriában, Williamson pedig már régóta az esélyesek egyike. A harvardi Robert J. Barro megint lemaradt.

A nagy gazdaságok szenvedték el a legnagyobb visszaesést a World Economic Forum éves pénzügyi riportja szerint. Az értékelés szerint az Egyesült Királyság lett a világ vezető pénzügyi hatalma, míg az USA a harmadik helyre szorult, még Ausztrália is megelőzte. Magyarország is visszacsúszott.

Az utóbbi két évtized legnagyobb privatizációs tervét jelentette be hétfőn a brit kormányfő a 12 százaléknál is magasabbra jósolt államháztartási hiány lefaragása érdekében, de hozzátette, hogy adóemelésre is szükség lesz.

Két pénzügyi szolgáltató céget is alapított az Egyesült Arab Emírségekben a német Daimler autógyár, amelynek legismertebb terméke a Mercedes.