Folytatódnak az öngyilkosságok a France Télécomnál

Vágólapra másolva!
Újabb öngyilkosság történt csütörtökön a France Télécomnál: a távközlési vállalat egyik 48 éves munkatársa otthonában felakasztotta magát - közölte a cég igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A férfi - aki egy hónapja betegállományban volt - mérnökként dolgozott a France Télécomnak a Bretagne-i Lannionban található központjában. A múlt év februárja óta ez volt a 25. öngyilkosság a francia távközlési vállaltnál, második a lannioni központban.

Kedden Marseille-ben a cég egyik - szintén betegállományban lévő - 54 éves dolgozója akasztotta fel magát, de a tűzoltók időben kiérkeztek és megmentették az életét.

Az Európa elsőszámú internetes és harmadik mobilszolgáltatójánál 19 hónapja tartó öngyilkossági hullám hetek óta a francia hírek élén szerepel. A szakszervezetek a vállalatnál évek óta tartó átszervezések menedzseri módszereire vezetik vissza az öngyilkosságok hátterében meghúzódó lelki okokat.

Az egykori állami telefonszolgáltató az 1997-es piaci nyitást követően sikeresen alakult át, de az átszervezések erőltetett menetben folytak: 2005-ben 22 ezer munkahelyet leépítettek. A jelenleg 100 ezer főt foglalkoztató vállalatnál - amelynek az állam 26 százalékos részvényese - az alkalmazottak 65 százaléka még mindig közalkalmazotti státuszt élvez szemben azokkal, akik a privatizáció óta kerültek a céghez.

A francia médiában megszólaltatott alkalmazottak szerint elviselhetetlen a nyomás a dolgozókon és nagyon szigorúak az ellenőrzések a termelési eredmények javulása érdekében.

A kormány nyomására a cég elnöke egy hónappal ezelőtt ígéretet tett arra, hogy az év végéig változtat módszerein és ezentúl a korábbiakhoz képest "másképpen, humánusabban, szociálisabban és a szakszervezetekkel teljes összhangban" képzeli el a dolgozók átképzését.

Didier Lombard elnök-vezérigazgató a közelmúltban a menedzsmentért felelős helyettese Louis-Pierre Wenes helyére a gazdasági minisztérium korábbi kabinetfőnökét, Stéphane Richard-t nevezte ki. Az új elnökhelyettes jövőre átveszi a cég irányítását a jelenlegi elnöktől, aki szerdán elismerte: "talán túl messzire mentünk a dolgozók ellenőrzésében".