Trichet: Az euró nem globális tartalékvaluta

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az euró nem globális tartalékvaluta, nem erre hozták létre. Jean-Claude Trichet szerint az EKB-nak nem is voltak olyan tervei, hogy az eurónak ilyen szerepet szánjanak.
Vágólapra másolva!

Trichet szerint fontos, hogy az amerikai politikusok az erős dollár politikáját hirdessék: a jelentős gyengülések a világgazdasági stabilitás és prosperitás ellenségei.

Az euró csütörtök hajnalban 14-havi magasságba szökött a dollárral szemben, megközelítve az 1,5 dollárt.

Mi lesz az SDR-rel?

Hosszú távon globális tartalékvaluta lehet az IMF Különleges Lehívási Jogokból (SDR) - mondta még júniusban a szentpétervári gazdasági fórumon a Nemzetközi Valutaalap első ügyvezető igazgatóhelyettese. John Lipsky szerint ehhez az SDR-t el kell szakítani a valutakosártól és saját jogú valutává kell tenni.

Ugyanakkor az orosz pénzügyminiszter szerint a következő évtizedben a kínai jüan is már tartalékvaluta lehet. Alekszej Kudrin úgy véli, hogy a kínai gazdaság liberalizálása és a jüan konvertibilitásának megteremtése jelentős lépés lenne ebbe az irányba.

Ingatag dollár

Moszkva és Peking azonban egyelőre az SDR tartalékvaluta szerepét szeretné elérni az ingatag dollár ellensúlyozására. Oroszország viszont az SDR-kosárban a rubelt, a jüant és az aranyat is látni szeretné.