Vádat emeltek egy amerikai milliárdos ellen

Vágólapra másolva!
Egy Srí Lanka-i születésű milliárdost, Raj Rajaratnamot és több társát is letartóztatták New Yorkban, bennfentes tőzsdei kereskedés vádjával. Az ügyészség most először alkalmazott telefonlehallgatást a felderítéshez. Az ügybe belekeveredtek a gazdasági világválság nyitóepizódját okozó befektetési bank, a piacról azóta már eltűnt Bear Stearns emberei is.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt a manhattani ügyészség az egyik leggazdagabb amerikai, Raj Rajaratnam milliárdos, valamint neves amerikai fedezeti befektetési alapok és vállalatok öt vezető tisztségviselője ellen, mert minden idők legnagyobb szabású, befektetési alapokat bennfentes tőzsdei kereskedelmre felhasználó bűnszövetkezetét hozták létre. Rajaratnamot 13 pontban vádolják, elsősorban csalások gyanúja miatt.

Preet Bharara manhattani ügyész helyi idő szerint pénteken New Yorkban jelentette be a vádemelést. A vádlottakat őrizetbe vették.

Először vetetették be a telefonlehallgatást

A nyomozó hatóság most először alkalmazott telefonlehallgatást Wall Street-i bennfentes kereskedés felgöngyölítésére, ami minden bizonnyal intő jel lesz a fedezeti befektetési ágazatban a befektetési tippeket egymással hagyományosan megosztó tisztségviselők számára.

A bűnügy középpontjában a Galleon és a New Castle fedezeti befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM számítógépgyártó, a McKinsey tanácsadó cég, és az Intel chipgyártó.

A bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint több év alatt több mint 25 millió dolláros törvénytelen haszonra tettek szert. Az amerikai tőzsdefelügyelet közölte, hogy a vádlottak tíz cégtől szereztek bennfentes információkat.

Karitatív üzletember

Rajaratnamot, a Galleon portfóliómenedzserét azzal vádolják, hogy 2006 januárjától kezdve három éven át összejátszott Rajiv Goel Intel-alkalmazottal és Anil Kumarral, a McKinsey igazgatójával, hogy ilyen információk felhasználásával nagyobb haszonra tegyen szert a tőzsdei kereskedelemben.

A Srí Lanka-i születésű Rajaratnam alapította a Galleont. Az üzletember jól ismert karitatív tevékenységéről Srí Lankán, hiszen a Ceylon szigetét sújtó cunami után hatalmas támogatásokat adott a lerombolt települések újjáépítésére, a károk helyreállítására.

Értékpapírcsalásért az amerikai törvények értelmében húsz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az amerikai tőzsdefelügyelet polgári peres eljárást indított a bűnszövetkezet tagjai ellen.

Egy rosszul csengő név: Bear Stearns

A Bloomberg szerint a mostani ügybe belekeveredtek egy olyan befektetési alap menedzserei is, amely korábban a Bear Stearns befektetési bankhoz tartozott. A Bear Stearns Asset Managementtől most Danielle Chiesi és Mark Kurland állhat bíróság elé. A Bear Stearns neve nem cseng jól az ügyben, hiszen ennek a banknak dőlt be 2007 nyarán két hedge fundja, és a két évvel ezelőtti bukás volt a mostani gazdasági világválság nyitóepizódja.

A Bear Stearns két másik menedzsere éppen a héten állt bíróság elé a 2007-es bukás miatt. A két menedzser, Ralph Cioffi és Matthew Tannin szintén bennfentes kereskedelem miatt kénytelen a vádakkal szembenézni, miután eltitkolták a befektetők és főnökeik elől, hogy kétes jelzáloghitelekhez kötődő értékpapírüzleteket kötöttek. Pontosabban azt titkolták el, hogy a kezdetben jól menő üzlet nagy veszteségeket okozhat.

A Bear Stearns maga már eltűnt a Wall Street jelentős szereplői közül: a céget a csődtől csak az mentette meg, hogy megvette őket a hatalmas bankcsoport, a JP Morgan, így a veszteségeket sikerült részben washingtoni kormányzati szerepvállalással lenyelnie a felvásárlónak.