Elfogadta a parlament a Nabucco-megállapodást

Vágólapra másolva!
Egyetlen tartózkodás mellett támogatta az Országgyűlés a Nabucco-szerződést. A 3300 kilométer hosszú gázvezeték a tevek szerint 2014-től szállítana földgázt Törökország felől, bár az még bizonytalan, honnan származna az energiahordozó. Becsült költsége 7,9 milliárd euró.
Vágólapra másolva!

Kihirdette hétfőn a Nabucco-gázvezetékről szóló nemzetközi megállapodást az Országgyűlés. A szerződést 334 képviselő támogatta, egy képviselő, a fideszes Borsos József tartózkodott. A projektben közvetlenül érdekelt országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről, amely a tervek szerint közép-ázsiai és közel-keleti földgázt juttat majd Európába, Oroszországot és Ukrajnát elkerülve.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár expozéjában azt mondta: a magyar, az osztrák, a bolgár, valamint a román és a török köztársaság között létrejött szerződés hatékonyan szolgálja a gázszállítási útvonalak bővítését a Kaszpi-térség felé, így csökkentve az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusokból adódó gázellátási kockázatokat. A Nabucco-projekt az államtitkár szerint jelentős, egyszeri befektetést hozna az országnak, míg a vezeték működtetése további bevételeket és munkahelyeket jelenthet.

A beruházásban a főszerep idén nyártól a megvalósításra alapított Nabucco-konzorciumé - a bécsi székhelyű cég hivatalos neve Nabucco Gas Pipeline International GmbH -, amelynek a magyar Mol Nyrt., az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas, valamint a német RWE energiavállalat a tulajdonosa. A megállapodás szerint a nemzetközi vállalat öt Nemzeti Nabucco Társaságot fog alapítani kizárólagos tulajdonában, leányvállalatként a szerződő országokban. A beruházás magántőkéből, állami szerepvállalás nélkül valósul meg. A Nabucco-konzorciumban résztvevő vállalkozások az első 25 évben a vezeték mindenkori kapacitásának 50 százalékával, de legföljebb évi 15 milliárd köbméter földgázzal rendelkeznek, a többit pályázaton kell szétosztani.

Forrás: Google Maps
Gázvezeték-tervek

Az egyezmény - magyar javaslatra - a beruházás segítésére és ellenőrzésére létrehozta a Nabucco Bizottságot. A testületbe az aláíró kormányok egy-egy képviselőt küldenek, továbbá, megfigyelői státussal, a német kormány, az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Bizottság és a Nemzetközi Nabucco Társaság is részt vehet a bizottságban.

A Nabucco a tervek szerint 31 milliárd köbméter kapacitású, 3300 kilométer hosszú földgázvezeték lesz. A csővezeték Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián és Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik majd. Leghamarabb 2014-ben kezdhet gázt szállítani, és a maximális kapacitása 2020-ra épülhet ki.

A beruházás költsége 2008-as árakon 7,9 milliárd euró. Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) mellett többek között amerikai és kínai bankok is jelezték, hogy szívesen adnak hitelt a beruházáshoz. Az EIB a pénz 25 százalékát adná kölcsön, az EBRD pedig egymilliárd euró forrást juttatna.

A vezeték megépítését az teszi szükségessé, hogy a számítások szerint a következő húsz évben mintegy 30 százalékkal, évi mintegy 600 milliárd köbméterre nő Európa földgázigénye. A jelenlegi felhasználást részben saját termelésből, részben algériai, döntően azonban orosz importból fedezik. Oroszország felől a Testvériség elnevezésű vezetékén érkezik a gáz Ukrajnán keresztül, ami kockázatot jelent az utóbbi években rendszeressé váló orosz-ukrán viták miatt. Még bizonytalan, hogy a Nabucco vezetékbe honnan kerülhet földgáz, de valószínűséggel azerbajdzsáni, türkmén, esetleg iraki és iráni gázt szállíthat.