Vágólapra másolva!
Elégedett a magyarországi válságkezeléssel az IMF, és ha jövőre nem is, 2011-re már növekedést jósol az országnak. Lehetségesnek tartja viszont, hogy a kitűzött hiánycél tartásához újabb intézkedésekre lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, a mély magyarországi recesszió enyhülőben van, a gazdaság 2011-ben várhatóan ismét növekedni fog - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett jelentésében. A valutaalap idén 6,7, jövőre 0,9 százalékos gazdasági visszaesést, 2011-ben azonban már 3,2, 2012-ben pedig 4,5 százalékos növekedés jósol.

A gazdaság a várakozásoknak megfelelően erőteljesen zsugorodott 2009 első felében, de a jelek szerint a csökkenés enyhül - írja a tavaly novemberben nyújtott 16,7 milliárd dolláros IMF-hitelkeret harmadik, szeptemberi felülvizsgálati jelentése. A felülvizsgálat után Magyarország lehívhatta a készenléti hitelkeret újabb, 80 millió dolláros részletét, az IMF így már összesen 12,1 milliárd dollár hitelt nyújtott.

A Magyarországnak segítséget nyújtó uniós keretről nagyjából egy évvel ezelőtt, tavaly novemberben született döntés a pénzügyminiszteri tanácsban. Az EU 6,5 milliárd eurós középtávú hitelt nyújt Magyarországnak, ezt az IMF és a Világbank összesen 20 milliárd euróra egészíti ki.

Az IMF figyelmeztetett: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén további intézkedéseket hozzon a 2009-es és 2010-es államháztartási hiánycél tartásához. Az IMF-fel és az Európai Unióval kötött megállapodás szerint Magyarországnak az idén várhatóan 3,9 százalékos hiányt jövőre 3,8 százalékra, 2011-re pedig 3 százalékra kell kell csökkenteni.

Az IMF szerint a kockázatok kezelésére irányuló intézkedések helyénvalóak, de a bevételek vagy a fogyasztás esetleges hirtelen visszaesése gyors és határozott beavatkozást igényelhet. A 2010-es hiánycél eléréséhez a kiadási oldal féken tartása és a tartalékok helyénvaló felhasználása lehet a helyes út - emlékeztet a jelentés.

Jól halad Magyarországon az EU középtávú pénzügyi támogatásának felhasználása - állapította meg az uniós tagországok pénzügyminisztereinek keddi találkozóján Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse. Erről Oszkó Péter pénzügyminiszter tájékoztatta az MTI-t a luxembourgi ülés után.