Reggel megugrott a forint

Vágólapra másolva!
Erősödéssel kezdte a szerdai kereskedést a magyar deviza, az euró jegyzése 263 forint alatt is járt, majd visszatért a 264 körüli szintre. A nap során 262,50 és 267,50 forint között mozoghat az euró.
Vágólapra másolva!

A forint jól érzi magát a 265 forint alatti szinteken, sőt, szerdán korán reggel az euró árfolyama 262,70 forintig süllyedt. A magyar fizetőeszköz nem tudta megtartani ezt a szintet, az euró jegyzése nem sokkal 10 óra előtt 264 forint körül járt, ami szintén erősnek mondható. Ekkor a dollár árfolyama 176,40, a svájci franké 174,70 forint körül mozgott.

A hangulat továbbra is pozitív, a nemzetközi piacokon gyengül a dollár, ez pedig kedvez a feltörekvő piaci devizáknak. A bizonytalan piaci klímában a piaci szereplők menekülési célpontnak tekintették az amerikai pénzt, rengeteg pénzt tettek dolláralapú piaci instrumentumokba, később az optimizmus felerősödésével felszámolták ezeket a befektetéseket és új, nagyobb hasznot hozó (magasabb kamatozású) eszközök - devizák - felé fordultak a befektetők a nemzetközi piacokon.

A forintot a nemzetközi hangulat mellett a kamatszint is támogatja, mivel a magyar alapkamat jóval meghaladja a fejlett piacok rátáit. Bár a Magyar Nemzeti Bank nyár közepe óta 1,5 százalékponttal csökkentette irányadó kamatát, sőt újabb kamatmérsékléseket vár a piac, a forint szemnpontjából pozitív hangulat mégis fennmaradt. Ez azzal magyarázható, hogy a piaci szereplők a kamatcsökkentéseket nem úgy értékelik, hogy mérséklődik a magyar eszközök kínálat kamatkülönbözet, hanem kedvezőbb válik a gazdasági helyzet.

A szerda reggeli kiugráson kívül nagyobb elmozdulás nem történt a piacon. A forgalom továbbra is lanyha - számolt be a piaci helyzetről Kolba Miklós. Az ING devizaüzletág-vezetője hozzátette: a nap során várhatóan 262,50 és 267,50 forint között ingadozhat az euró árfolyama.