Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt Magyarországon a fizetésképtelenséggel összefüggő cégeljárások száma 2009-ben, szeptemberben sem érezhető még javulás a tendenciákban - állítja a hitelminősítéssel foglalkozó Coface. Az új csődtörvény még nem éreztetni a hatását.
Vágólapra másolva!

Az idei év első kilenc hónapjában 36 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyar cégeljárások száma a Coface Hungary szerint, ám a csúcsot még nem érte el: azt 2009 végére, esetleg 2010 elejére várja a társaság.

A hitelminősítéssel foglalkozó Coface adatai szerint az év első kilenc hónapjában 58 csőd, 10 826 felszámolási és 9735 végelszámolási eljárást indítottak. Az elemzés alapján a felszámolási eljárások száma 34 százalékkal, a végelszámolásoké pedig 37 százalékkal nőtt.

A szeptemberben hatályba lépett új csődtörvény még nem érezteti a hatását, a csődeljárások száma még mindig csekély a felszámolási és végelszámolási eljárásokhoz képest. A törvénynek várhatóan csak jövőre lesz komolyabb hatása.

A cég közleménye szerint a leginkább kockázatos iparágaknak változatlanul az építőipar, valamint a kis- és nagykereskedelem minősül, de hasonlóan minősíti a Coface a turizmussal kapcsolatos vállalkozásokat, valamint az ingatlangazdálkodást is. A vizsgált ágazatok között nincs olyan, amely csökkenteni tudta volna a fizetésképtelenségi arányszámát.