Handelsblatt: kivonulna a Molból a Szurgut az INA-ért cserébe

Vágólapra másolva!
Az orosz Szurgutnyeftyegaz kivonulna a Molból, ha a magyar cég átadja a horvátországi INA-ban lévő tulajdoni hányadát - írja a Világgazdaság a Handelsblattra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

"Az oroszok felkínálhatják a Mol Nyrt.-nek, hogy a Szurgutnyeftyegaz visszavonul Magyarországról, ha a Mol átadja nekik a horvátországi INA-ban lévő hányadát" - jósolja a német üzleti napilap jegyzetírója a térségben folyó energiapolitikai sakkjátszma szerinte következő nagy lépését - nem állítja ugyanakkor, hogy a folytatással kapcsolatban konkrét információja lenne.

A cég szóvivője, Somlyai Dóra a Világgazdaság megkeresésére nem kívánt reagálni német lap által valószínűsített forgatókönyvre.

A gyors megállapodás ellen szólhat, hogy ez év januárjában a Mol, amikor megszerezte az INA menedzsmentjogát, közétette: megállapodott a horvát kormánnyal, hogy további öt évig nem adja el az INA-ban lévő hányadát. Az öt év két évre csökken, ha nem kerül sor részvénycserére. A horvát kormánynak ráadásul az eladási tilalom lejárta után is elővásárlási joga lesz.

A Szurgutnyefnyegaz márciusban vette meg az osztrák OMV-től annak 21,2 százalékos Mol-részesedését, 1,4 milliárd euróért. A Mol és az orosz cég között azóta nem felhőtlen a viszony, utóbbi bíróságon támadta meg az április 23-ai közgyűlés lebonyolítását.