Vágólapra másolva!
Az olcsóbb elektronikus ügyintézés előtérbe kerülésével, valamint azért, hogy minél nagyobb teret nyerjen az e-ügyintézés, emelték meg a papíralapú hiteles tulajdoni lap másolatának árát - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (Magosz) hétfői sajtótájékoztatójukon sérelmesnek tartották a földhivatali díjemelést és a falugazdászok átcsoportosítását.

A szóvivő elmondta, hogy a papíralapú hiteles tulajdoni lap másolatát az utóbbi időben már egyre kevesebben igényelték. Előtérbe került ugyanis az elektronikus ügyintézés. A tulajdoni lapok hiteles és nem hiteles változatához is mind az ügyvédek, mind a közjegyzők, mind pedig az államigazgatási szervezetek így könnyebben hozzáférnek.

A hiteles tulajdoni laphoz elektronikus úton az eddigi 4000 helyett 3600 forintért lehet hozzájutni, szemben a papíralapú dokumentum 6250 forintos árával. Elmondta: nem titkolt cél az sem, hogy az elektronikus ügyintézés még nagyobb teret nyerjen az államigazgatásban.

A szóvivő elismerte ugyanakkor, hogy néhány ingatlan-nyilvántartási eljárás igazgatási szolgáltatási díja némileg emelkedett, például az elsőfokú eljárás díja 6000-ről 6600 forintra nőtt.

A falugazdászok átcsoportosításával kapcsolatban Dékány András azt mondta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH) az utóbbi hetekben több lett a feladat, például az előrehozott támogatási kifizetések miatt. Ezért a többlet munka elvégzésére a tevékenységet ismerő, és hozzáértő szakembereket, falugazdászokat kellett ideiglenesen átcsoportosítani.

A szóvivő megjegyezte: a falugazdászok továbbra is ellátják eredeti feladatukat, de az őszi munkák befejezésének közeledtével már kevesebb alkalommal veszik igénybe alaptevékenységüket a gazdálkodók.