Közel 20 milliárdos veszteség az ukrán OTP-leánynál

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank ukrajnai leánybankja, a CJSC OTP Bank 947 millió hrivnyás, mintegy 20 milliárd forint veszteségről adott számot a harmadik negyedévben, így összességében közel 1,7 milliárd hrivnyás veszteségnél járhat az eddig eltelt három negyedévben a Cashline hírlevele szerint.
Vágólapra másolva!

A brókercég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra: ezeket a számokat az ukrán számviteli szabványok szerint publikálták, ami jelentősen eltér a magyar, illetve a nemzetközi (IFRS) szabályoktól. Ez utóbbi szerint az első félévben közel 10 milliárd forint veszteséget termelhetett az ukrán pénzintézet.

A Cashline értékelése szerint aggodalomra adhat okot, hogy a bank az első félévben teljes hitelportfoliójának 34 százalékát strukturálta át, illetve az ukrán valuta relatíve gyenge volt a harmadik negyedévben a dollárral szemben. Így a most közzétett veszteség megerősítheti azon piaci aggodalmakat, hogy gyengülhet a bank profittermelő képessége.

Ugyanakkor az OTP korábbi előrejelzése szerint egyre kevésbé valószínű, hogy az ukrajnai leánybank év végére nullszaldós legyen. Figyelembe véve a mostani veszteséget, illetve az újabb tőkeemelési híreket, ez teljes egészében érthető - áll a hírlevélben.

A számok valóban az ukrajnai számviteli standardokat tükrözik - közölte az OTP Bank az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy az OTP a harmadik negyedéves, IFRS szerinti konszolidált számokat november 13-án teszi közzé.

A hírlevélben foglaltakra reagálva a bank hangsúlyozta: a portfolióminőség az elmúlt negyedévekben a várakozásoknak megfelelően alakult, kontrollált. A hitel-átstrukturálás tervezett folyamat, a bank várakozásai szerint a hrivnya erősödésével, illetve a folytatódó hitelportfolió átstrukturálással lényegesen javul majd a portfolió minősége - közölte az OTP sajtóosztálya.