Nagyot esett az OTP és a BUX

Vágólapra másolva!
A részvénypiac forgalma 35,1 milliárd forint volt kedden a Budapesti Értéktőzsdén, a vezető részvények egyaránt veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest. A legnagyobbat az OTP bukta, a délután folyamán kis híján fel kellett függeszteni a bankpapír kereskedését.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 543,20 pontos, 2,52 százalékos csökkenéssel, 21 017,56 ponton zárt kedden. A Mol árfolyama 2,6 milliárd forintos forgalomban 2,51 százalékkal 16 280 forintra csökkent, az OTP részvények ára 5,37 százalékkal 5337 forintra esett, forgalmuk 28,0 milliárd forintot tett ki.

Nem sokkal délután három óra után az OTP állt sokkal rosszabbul is, akkor 5200 forint alatt is volt kötés, ami csaknem 10 százalékos zuhanást jelentett a nyitó értékhez képest. (10 százalékos mínusznál fel kell függeszteni a kereskedést.)

A Magyar Telekom 5 forinttal, 0,61 százalékkal 815 forintra gyengült, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 105 forinttal, 0,26 százalékkal 40.995 forintra csökkent, a részvények forgalma 2,8 milliárd forintot ért el.

Söre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője kiemelte: az OTP magas forgalma, valamint 5440 forint alatti záróára további esést jelezhet a bankpapír piacán.

Úgy vélekedett, ha az amerikai jegybank, a Fed megkezdi az irányadó kamat emelését, és pénzt von ki a piacokról, fordulat jöhet a tőzsdéken is, megfordulhat az eddigi emelkedő trend.

Kedden a BUX eleinte a nemzetközi piacok hétfő esti esésére reagált, majd a délután folyamán több amerikai makroadat is napvilágot látott, amelyek hatására ismét esésnek indultak a nemzetközi piacok - idázte fel Söre Balázs.

Illés László, a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője azt mondta, szinte kizárólag a bizonytalanság mozgatta kedden a piacokat, mivel a Fed lehetséges alapkamat-emelése miatti bizonytalanság ellen a befektetők csak részvényeik eladásával tudnak védekezni. Megjegyezte, jelentősen erősödött a kamatspekuláció, amit a forint gyengülése is megmutatott kedden.

Az elemző szerint szerdán visszapattanhat kissé a részvénypiac, azonban hosszú távon akár jelentősebb esés is megindulhat a tőzsdéken.