Augusztus óta nem gyengült ennyit a forint

Vágólapra másolva!
Augusztus óta nem látott mértékben gyengült a forint szerdán. A nagy esésekkel járó korrekciós időszak réme ijeszthetett rá a befektetőkre, akik a biztonságosabb üzletek felé fordulnak. A forint kétszer is 274 fölé szaladt a nap folyamán, először dél körül, aztán este felé, a pesti piac zárása után. Ekkor súrolta a 275-ös lélektani határt is a kurzus.
Vágólapra másolva!

A forint dél körül 274 forint/euró fölé került, a gyengülést este hat előtt megismételte a magyar pénz. Hét óra előtt a 275-öt is súrolta a forint jegyzése. Közben többször is kisebb erősödést mutatott a hazai deviza, időnként 273 alatt is járt a kurzus.

Csépai Miklós, a Raiffeisen devizakereskedője szerint "minipánik" uralkodott el a piacon, mivel a levegőben lóg a világpiaci korrekció, amikor komolyabb eséseket láthatunk majd és ennek a lehetősége ijesztett rá a piacra. A dollár erősödik az euróhoz képest és ennek mindig gyengítő hatása van a feltörekvő piacokra, így Kelet-Európára is.

A "minipánik" kifejezés inkább a gyors, rég nem látott esés miatt állja meg a helyét, de a mozgás mértéke még nem utal a nagy korrekcióra. Csépai már nem számít arra, hogy ez még idén bekövetkezik, inkább majd jövőre, amikor is a forint akár 290-ig is elmehet az euróval szemben. Egyelőre egy csendesebb délutánnal holnap már erősödés is jöhet.

Augusztus óta nem esett ekkorát a forint

A kockázatkerülés felerősödése miatt gyengül a forint, mivel a befektetők a piaci bizonytalankodás okán a biztonságosabb üzletek felé fordulnak - vélte korábban Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Kiemelte, hogy tegnap még csak súrolta a 270-et az árfolyam, ma viszont már 272 fölé került. A 275 fölötti jegyzésekre ugyanakkor csak akkor van esély, ha a holnapi amerikai GDP-jelentés nagyon kedvezőtlen lesz.

Szerdán minden régiós deviza árfolyama csökkent az euróval szemben, azonban a forint zuhanása mind közül kiemelkedett, mivel augusztus óta nem látott mértékben veszített értékéből a magyar fizetőeszköz szerdán - írta az MTI. A nap folyamán a mélypontot a 274,65 forintos euróárfolyam jelentette, azonban erről a szintről négy óráig kissé visszapattant az árfolyam, kedvező amerikai ingatlanpiaci adatok hatására.