Felbecsülheti a lakásunk értékét az APEH

Vágólapra másolva!
Az APEH kérésre a jövőben megtámadhatatlanul meghatározhatja egy-egy lakóingatlan forgalmi értékét - értesült a Népszabadság. Az APEH értékelése senkit nem kötelez a vagyonadó megfizetésére.
Vágólapra másolva!

Az adóhatósági értémegállapításnak a vagyonadó bevezetése után lesz különös jelentősége. Az ingatlan értékének meghatározásához az APEH egy online adatlap le-, illetve kitöltését követeli meg, ezen kell feltüntetni az ingatlan fontosabb jellemzőit. Az adóhivatal a rendelet szerint ésszerű határidőn belül elektronikus levélben válaszol.

Az adóhatóság azért léphet fel értékbecslőként, mert az APEH forgalmiérték-adatbázisa elég nagy ahhoz, hogy megelőzve a későbbi vitákat, netán pereket, pontos értéket állapítson meg. (Ez azért fontos, mert csak 30 millió forintos értékhatár fölött kell adózni.)

A Népszabadság úgy tudja, hopgy az APEH értékelése senkit nem kötelez, mert az adót önbevallás alapján kell fizetni. Ám aki úgy dönt, elfogadja az APEH által megadott összeget, kellemetlenségektől kímélheti meg magát: ha valós adatok alapján kérte az érték meghatározását, ám ellenőrzés során kiderül, hogy a valós érték magasabb, az adóhatóság nem szabhat ki bírságot.

A lap rámutat, hogy egyelőre még nem tudni, hogy a jövő évtől bevezetendő vagyonadó kiállja-e egyáltalán az alkotmányosság próbáját - az erről szóló törvényt ugyanis az ombudsman megtámadta az AB előtt. Szabó Máté kifogásolja, hogy az adóhatóságnak a törvény gyakorlatilag korlátlan mérlegelési jogot biztosít, az adóalap meghatározásának bizonytalan volta ezért az állampolgári jogok biztosa szerint súlyosan sérti a jogbiztonság követelményét.