Az S&P 500 cégei a vártnál jobban szerepeltek

Vágólapra másolva!
Kedvezően alakult az amerikai gyorsjelentési szezon, az eddig megjelent beszámolók 80 százaléka a várakozásoknál nagyobb eredményt tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A New York-i tőzsde egyik legfontosabb mutatójának számító S&P 500 kosarában szereplő félezer cégből 344 már publikálta harmadik negyedéves beszámolóját.

Az összesített nettó nyereség 18 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ez az eredmény ugyanakkor felülmúlja a várakozásokat, az elemzők ugyanis a gyorsjelentési szezon kezdetén 23 százalékos profitcsökkenést vártak a szóban forgó cégektől - derül ki a Dow Jones hírügynökség összefoglalójából.

Az eddig megjelent beszámoló 80 százaléka a piaci prognózisoknál nagyobb nyereségről szólt, a jelentések 6 százaléka megfelelt a várakozásoknak, több mint 10 százalék volt azoknak az aránya, amelyek csalódást okoztak az elemzőknek. Az ágazatok közül messze a több mint egy éve kirobbant válság kirobbanásában főszereepet pénzügyi cégek szerepeltek a legjobban, összesített nyereségük kétszeresére duzzadt. A legnagyobb vesztes az energiaipari vállalatok voltak, profitjuk több mint 60 százalékkal csökkent.

Bár a legnagyobb amerikai bankok sokat javítottak tavalyhoz képest, ám az ágazatban érintettek öröme nem lehet felhőtlen. Az amerikai betétvédelmi hatóság pénteken közölte, kilenc újabb amerikai pénzintézetet záratott be. Így az idén összesen 115 bank csődölt be az Egyesült Államokban.