Elrajtolt a kgfb-szezon, esés a tőzsdéken, bankcsődök Amerikában - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Hétfőn Magyarországon egy ingatlanos és egy tőzsdei statisztikát tesznek közzé, miközben külföldön több fontos adatra is készülhetünk. A hétvégén elrajtolt az utolsó kgfb-kampány, amely több szempontból is rekordernek ígérkezik, a New York-i tőzsde pénteki zárása alapján pedig nem kezdődik majd túl jól a hét a budapesti börzén.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn teszi közzé az ingatlanpiac harmadik negyedévéről szóló jelentését, amelyből megtudhatjuk, hogy a kérdéses időszakaban mennyi használatbevételi és építési engedélyt adtak ki az országban. Az év első felében 13 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 17 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 16 százalékkal növekedést, illetve 19 százalékos csökkenést jelent éves szinten. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb, szeptemberre vonatkozó értékpapír-statisztikáját publikálja a hét első napján.

A külföldi események közül fontos lehet a Japánban megjelenő autóértékesítési statisztika, Európában számos országban az októberi beszerzési menedzserindexeket teszik közzé, Az Egyesült Államokban pedig az ISM kutatóintézet ipari teljesítményére vonatkozó legfrissebb indexe lát napvilágot.

Eladók vették át az uralmat

A csütörtökön a vártnál jobb amerikai GDP-adat megjelenése után emelkedésnek induló nemzetközi piacokon pénteken pesszimizmus lett úrrá. Bár a BUX a pozitív tartományban kezdte a keredkedést, a nap végére 1,6 százalékkal 20 573 pontra süllyedt. A vezető papírok 0,3-2,7 százalékkal gyengültek, az OTP szűk 2 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni.

New Yorkban viszont már gyengüléssel indítottak az indexek a Chevron olajipari cég csalódást keltő negyedéves gyorsjelentése és a csökkenő lakossági kiadásokról szóló makroadat miatt. A kereskedés végére tetemes mínuszt hoztak össze a mutatók, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) 2,51 százalékos veszteséggel zárta a múlt hetet, a technológiai ágazat mutatója a Nasdaq 2,5, az S&P 500 pedig közel 3 százalékkal került lejjebb.

Elrajtolt a kgfb-szezon

Pénteken tették közzé a biztosítók a következő évre vonatkozó kgfb-díjtáblázataikat, ezekből kiderül, hogy a tavalyi 30 ezer forintos átlagos kötelező felelősségbiztosítási díj 25-27 ezer forintra csökkenhet az idei, több szempontból is rekordokkal kecsegtető kampányban, amelyben roppant kemény verseny bontakozik ki az ügyfelekért. Szintén sokakat érinthet, hogy az APEH kérésre a jövőben megtámadhatatlanul meghatározhatja egy-egy lakóingatlan forgalmi értékét.

A tervezettnél egy évvel tovább fenntartaná a kormány az eredetileg 2009. december 31-ével megszűnő korengedményes nyugdíj intézményét az átmeneti foglalkoztatási nehézségek miatt - mondta Kovárik Erzsébet, a Szocális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten.

Véget ért Soros György többnapos budapesti előadássorozata, a magyar származású üzletember pénteken az Egyesült Államok által képviselt nemzetközi kapitalizmus és a Kína képviselte állami kapitalizmus csatájáról beszélt. Az üzletember mind az állam vezérelte gazdaságot, mind a piac mindenhatóságába vetett hitet elutasította. A válság egyébként újabb bankcsődöket szült: pénteken kilenc amerikai pénzintézetet zártak be a hatóságok, idén összesen 115 amaerikai bank dobta be a törülközőt.

Nehezen megyünk vissza a tb-be

Míg a világ számos országában a gyengülő deviza jelentett gondot a válság közepette, Brazíliában a nemzeti pénz túlzott erősödését próbálja megfékezni a kormányzat. Az IMF is a túlhevülés veszélyeire figyelmeztet.

Az idei év végéig csaknem 120 ezer magyar munkavállalónak van lehetősége arra, hogy visszalépjen a magánnyugdíj-pénztárakból az állami rendszerbe, de eddig csak a jogosultak töredéke jelezte, hogy elege van a piaci bizonytalanságokból. A szerény érdeklődést az indkokolhatja, hogy csak a közvetlenül a nyugdíj előtt állók tudhatják biztosan, hogy érdemes-e váltaniuk, és mindenkinek egyénileg kell kiderítenie, hogy számára mi a jó döntés.

Három bank alapítására fordítaná a korábban kisegített pénzintézetek eladásából származó összeget a brit kormány. A három céget olyan befektetőknek adnák el, akik még nincsenek jelen a bankpiacon.