Pécsen kirúgott 246 embert az Elcoteq

2009.11.05. 15:11

Augusztusban még 700 fős elbocsátást tervezett a finn Elcoteq, végül 246 állást szüntettek meg a pécsi üzemekben. A cég ezzel a leépítéssel a második legnagyobb magyarországi álláspusztítóvá "lépett elő", a csúcstartó továbbra is a General Electric.

A pécsi Elcoteq 246 dolgozójától vált meg az elmúlt hetekben - mondta Krippl Zoltán, a vállalat pécsi egységének jogi és kommunikációs igazgatója, hozzátéve: a cég augusztusban még 700 dolgozó elküldését tervezte csoportos létszámleépítés keretében.

Az elektronikai termékeket gyártó, finn tulajdonú multinacionális vállalat augusztusban jelentette be, hogy 390 saját és 310 kölcsönzött munkaerőtől válik meg. A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a napokban fejeződött be a leépítés, s végül 176 saját és 70 kölcsönzött dolgozót küldtek el. Hozzátette: többek között technikusokat, beszerzőket, számlaellenőröket és karbantartókat bocsátottak el.

Az Elcoteq összesen 4000 embernek ad munkát, az alkalmazottak egynegyede kölcsönzött munkaerőként dolgozik. Január óta, a piaci helyzet gyors romlásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Az év elején Baranya megye legnagyobb cége mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küldött el. Áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett. Ez nem járt újabb létszámcsökkentéssel, de a kevesebb megrendelés miatt összevonták a termelést, és a legkisebb alapterületű üzemből raktár lett.

Az Elcoteq a mostani leépítésekkel a második legnagyobb magyarországi "álláspusztító" lett, a finn cégnél csak az amerikai General Electric bocsátott el több embert, amely több mint 3000 állást szüntetett meg a válság alatt. Eddig az Eybl Hungária és a Foxconn voltak az ezüstéremesek, egyenként 1500 fős leépítésekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK