Vágólapra másolva!
A KSH előzetes adatai alapján a magyar ipar szeptemberi teljesítménye óvatos bizakodásra ad okot, bár a kibocsátás még mindig 15 százalékkal kisebb az előző évinél, és jelenleg a 2005-ös szinten van. Az elemzők szerint a következő hónapokban is kedvező adatok várhatók.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés az előző két nyári hónapban mért zsugorodás után szeptemberben 3,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos hónapjához viszonyítva az augusztusi 19,8 százalékról 15 százalékra mérséklődött a visszaesés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A szeptemberi ipari kibocsátás egyhavi növekedése a márciusi 4,5 százalékos emelkedés óta az idei legmagasabb mutató, míg éves összehasonlításban a tavaly novemberi 8,4 százalékos csökkenés óta a legkisebb mértékű a zsugorodás. A visszaesés lassulása nem az alacsony bázis következménye, mivel tavaly szeptemberben az előző havi csökkenés után 1,3 százalékos növekedést mutatott az ipar.

A viszonylag kedvező szeptemberi adatok ellenére az első kilenc hónapban az ipari termelés volumene 21 százalékkal elmaradt a tavalyi év azonos időszakától. A részletes ipari termelési adatokat november 13-án közli a KSH.

Decemberben már növekedés is lehet

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. makroelemzője szerint a vártnál kedvezőbb szeptemberi adatok azt mutatják, hogy - kis fáziskéséssel ugyan, de - a magyar termelés is elkezdte követni a közép-kelet-európai régió egyes országaiban már elindult trendeket.

A következő hónapokban a gyenge bázis miatt éves összehasonlításban egyszámjegyűre mérséklődhet az ipari termelés visszaesése, sőt decemberben hasonló okok miatt már növekedést is mutathat - mondta Suppan Gergely. Hozzáfűzte: a termelés jelenleg 2005-ös szinten van, és a volumen még sokáig nem éri el a válság előtti szintet.

Barcza György, a K&H Bank Nyrt. vezető elemzője elmondta, hogy a vártnál jobb adatot egyelőre óvatossággal kell kezelni, azonban mindenképp pozitív, hogy a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest javult az ipar teljesítménye, ez pedig először fordul elő a válság kezdete óta. Hozzáfűzte, hogy mivel az ipari termelés körülbelül a bruttó hazai termék (GDP) negyedét adja, ezért a harmadik negyedéves GDP is jobb lehet a vártnál.