Vágólapra másolva!
Visszafizetett 700 millió eurót, azaz több mint 192 milliárd forintot az államnak az OTP Bank, ez a márciusban kapott 1,4 milliárd eurós hitel fele.
Vágólapra másolva!

A magyar állam és az OTP között 2009. március 26-án létrejött kölcsönszerződés alapján két részletben folyósított, összesen 1,4 milliárd eurónyi hitelből 2009. november 5-én az OTP 700 millió eurónak megfelelő összeget visszafizetett - közölte a bank a BÉT honlapján.

A közlemény leszögezi, hogy a hitelmegállapodás aláírásakor mind a Pénzügyminisztérium, mind pedig az OTP Bank célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján, többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat. A megállapodásnak megfelelően az eltelt időszakban az OTP Bank több mint 5 ezer magyar vállalkozást keresett meg hitelfelvételre vonatkozó ajánlattal. 2009. április 1. és szeptember 30. között mintegy 123 milliárd forint összegben folyósított az OTP hitelt, ezáltal a mikro- és kisvállalati, továbbá közép-és nagyvállalati ügyfelek számára folyósított, árfolyammal korrigált hitelállomány értéke 63 milliárd forinttal, 15 százalékkal bővült az elmúlt időszakban.

Az OTP azt is közölte, hogy "továbbra is elkötelezett amellett, hogy a hazai vállalkozásoknak hitelezve enyhítse a válság okozta likviditási nehézségeket. Ugyanakkor az állami hitel felhasználásával nyújtott vállalkozói kölcsön hiteldíja és futamideje csak a vállalkozói kör egy részének igényét tudja kielégíteni, emiatt az igények egy szélesebb körének kielégítését a bank saját, jelenleg 5 milliárd eurót meghaladó likviditási tartalékai terhére kívánja biztosítani".

Az OTP csütörtökön 1,02 százalékos emelkedés után, 5435 forinton fejezte be a kereskedést.