Vágólapra másolva!
Nagyobb mértékben nőtt a munkanélküliség, mint várták, így 26 és fél éves rekordra emelkedett a gazdasági mutató. A 190 000 fővel növekvő állástalansági szám így 10,2 százalékra emelte a munkanélküliségi rátát.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett elemzők becslésének átlaga csak 175 000 fős emelkedésre számított (ami 9,9 százalékos rátát jelentett volna), tehát a vártnál nagyobb lett az adat. A piacok erre a hírre minden valószínűség szerint negatívan reagálnak.

A munkanélküliségi adat jelentősségét az adja, hogy ebből következtetni lehet arra, hogy a következő időszakokban mekkora lehet a fogyasztás. Mivel most nagyobb számot mértek a vártnál a cégek kilátásai is romlanak, ami a tőzsdei árakban fog megjelenni.

A kérdés tehát, hogy a harmadik negyedévre mért 3,5 százalékos amerikai GDP növekedés fenntartható-e állami támogatások nélkül is. A válasz nem egyértelmű, de a "nem" valószínűsége mindenképpen nőtt a munkanélküli adat hatására.

A nyugat-európai részvénypiacok 0 körüli teljesítményről 1 százalékos mínuszba fordultak és az amerikai határidős indexek pedig már 0,8-0,9 százalékos pirosban járnak az adat után. Az euró/dollár sokat nem változott, már délelőtt folyamán lejött 1,49-ről 1,4850-ig, de a Wall-Street nyitása után további dollár erősödés várható 1,48-as szintek alá. A forint 274,40 körülről 275,50-ig pattant fel, itt is várhatóan 276 fölé mennek majd a jegyzések 15:30 után - írja Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője kommentjében.