Nem nagyon találta a helyét a forint

Vágólapra másolva!
Délelőtt 11 előtt 274,36-nál járt a forint árfolyama, ami erősödésnek számít a reggeli induláshoz képest. A forinttal szemben olcsóbbá váló euróban nagy szerepe volt a cseh híreknek, délután csak nagyon enyhén változott a kurzus a gyenge irányba.
Vágólapra másolva!

A szakértők azzal számoltak, hogy az euró 275-278 forint közötti sávban mozog majd, innen csak a következő fontosabb makrogazdasági adat lendítheti ki. Befolyással lehet a forintra az európai és - pénteken délután - a tengerentúli részvénypiacok mozgása is.

Napközbeni várakozások szerint kedvező esetben 272-ig is erősödhet a forint ez euróval szemben. Az amerikai piacok veszetséggel nyitottak, az USA munkanélkülisége pedig 26 éve nem látott magasságokba emelkedett. Mindennek nyomán a forint a várt mozgási sáv erős oldalán tartózkodott, de délután enyhén gyengült a délelőtti 274,40 alatti jegyzéshez képest. Este 7-kor 274,98-275,08 forint volt az euró árfolyama.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője a cseh gazdaságot emelte ki, mint a forintra időlegesen ható elemet. A cseh jegybank ugyanis tartotta az alapkamatot, ami "nagy erősödést váltott ki a koronában." Ez a régiós hatás miatt erősítette a forintot is. Emellett a magyarhoz hasonlóan a cseh külkereskedelem is jobban alakult a vártnál, ami szintén olcsóbbá tette az eurót.

Röviddel reggel 7 óra előtt az euró 275,70 forintra erősödött a csütörtök késő esti 275,65 forintról (+0,02 százalék). A dollár 185,04 forintra gyengült a csütörtök esti 185,23 forintról (-0,10 százalék).