Vágólapra másolva!
A San-Francisco-i UCBH Holding lett a 120. amerikai hitelintézet, amelyik elbukott a válságban, miután a szabályozó szervek eljárás alá vonták a bankot, amely folyamán az East West Bancorp vásárolta fel a bajba jutott céget.
Vágólapra másolva!

Az East West 1,1 százalékos prémiumot fizetett rá a UCBH 7,5 milliárd dolláros betéti vagyonára, amellyel megszerezte annak 63 fiókját és kínai érdekeltségeit is. Ezzel az East West Kalifornia második legnagyobb független bankja lett és a legnagyobb olyan amerikai hitelintézet, amely ázsiai származásúak pénzügyeire specializálódik - írja a Bloomberg.

Az amerikai bankok válsága az ingatlanpiacról származik, amely a 2000-es évek nagy fellendülése miatt különböző jelzálog-fedezetű értékpapír megjelenésének is terepet biztosított. Miután kiderült, hogy a növekedés nem tart a végtelenségig, de a túlzott kockázatú jelzálogok már túl nagy arányt tettek ki a bankok és biztosítók portfoliójában, a pénzintézetek elkezdtek roppant kedvezőtlen eredményekkel előrukkolni.

A hitelek megdrágulása következtében nem csak a kisebb, de az óriásbankok is csőd szélére jutottak. Ilyen volt a Lehman Brothers 2008 őszi kimúlása is, amely egyben a világválság indítója is volt. Azóta sorra buktak el a bankok, s ennek a sornak lett a 120. tagja a UCBH az Egyesült Államokban.

A nagyok közül legutóbb a CIT ment tönkre az Egyesült Államokban, amely a jelenlegi válságban a Lehman óta a legnagyobb, összességében pedig az USA 5. legnagyobb csődje volt. A csődvédelemben megpróbálják átszervezni a céget és 10 milliárd dollárral csökkenteni az adósságot, majd a program végére a hitelezők kezébe adni az irányítást. A CIT-nak 1 millió vállalati ügyfele van.

A bankszektor helyzetét az sem könnyíti, hogy a pénteken nyilvánosságra hozott munkanélküliségi adat jóval magasabb lett a vártnál. A 9,9 százalékra várt ráta 10,2 százalékon áll, ráadásul a korábbi adatok pontosítása közben rontottak is azok eredeti számain. A magas munkanélküliség egyben azt is jelenti, hogy kevesebb ügyfél fogja felkeresni a betéti kamatokat adó, hitelközvetítő és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat, amely a bankok nyereségességén keresztül tovább mélyítheti a válságot.