Szétszednék Obama reformját az ipari lobbisták

Vágólapra másolva!
Szétszednék a szombaton elfogadott egészségügyi reformcsomagot az amerikai gazdaság komoly lobbierőt képviselő szektorai, mindenek előtt a gyógyszergyártók és a biztosítók.
Vágólapra másolva!

Komolyan lobbiznak a minap elfogadott egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban a szenátusnál az amerikai gyógyszer-, illetve egészségügyi kiegészítőgyártók és biztosítótársaságok, amelyek nincsenek megelégedve a képviselőházban megszavazott javaslatokkal.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a gyógyszergyárak azt szeretenék elérni, hogy az amerikai kormányzatnak ne legyen joga a felírható gyógyszerek áráról tárgyalni, ez ugyanis komolyan visszavetheti a szektor jövedelmezőségét. A biztosítóknak azzal van baja, hogy a tervezet szerint létre fognak hozni egy állami biztosítót, amely a magánszolgáltatókkal versenyezne, és ez szerintük a költségek emelkedésével jár majd. Az egészségügyi kiegészítóket gyártó cégek azért panaszkodnak, mert a tervezetből szerintük a következő tíz évre leosztva 20 milliárd dolláros többletköltség adódik a számukra.

A lobbisták abban bízhatnak, hogy amennyiben a képviselőzi, illetve a szenátusi jogszabályok eltérnek egymástól, akkor azokat össze kell fésülni, márpedig egy ilyen folyamat heteket, sőt, hónapokat adhat a cégeknek a lobbizásra.

Az amerikai képviselőház helyi idő szerint szombaton éjszaka szavazta meg az egészségügyi reformcsomagot. A törvényt szűk többséggel 220-215 arányban fogadta a képviselőház. A jogszabályt 219 demokrata és egy republikánus képviselő - a New Orleans-i Joseph Cao - támogatta, 176 republikánus és 39 demokrata pedig ellene szavazott. Obama a szombati szavazás után "történelminek" nevezte a képviselőházi voksolást. Hozzátette: teljesen meg van győződve arról, hogy a szenátus is követi fogja az alsóház példáját.

Az egészségügyi csomag Barack Obama amerikai elnök belpolitikai programjának egy legmeghatározóbb része. A javaslat azt ígéri, hogy a jelenleginél 36 millióval több emberre terjeszti ki az egészségbiztosítást, amely a következő években a tervek szerint már a lakosság 96 százalékának nyújtana ellátást. A törvény életbelépéshez arra van szükség, hogy a szenátus is megszavazza a maga csomagját, utána pedig össze kell egyezetni a két ház által fogadott jogszabályokat.