Vágólapra másolva!
Csökkent a ZEW német gazdaságkutató intézet indexe novemberben az előző hónaphoz képest, de még így is pozitív tartományban van, sőt magasabb, mint a történelmi átlag.
Vágólapra másolva!

A ZEW-index 4,9 ponttal csökkent októberről novemberre, így most 51,1 ponton áll. Az összes eddigi mérés átlagából számolt történelmi érték 26,9 pont. A számok azt mutatják, hogy a német gazdasági szereplők várakozásaiban még mindig bizakodók a jövőt tekintve, igaz, némileg mérsékeltebben, mint eddig.

A folyamatosan növekvő árak és a munkaerő-piaci bizonytalanság csökkenti a fogyasztást, ami kedvezőtlenül érinti a vállalatokat. Másrészről viszont a német export töretlen fejlődése bizakodással tölti el őket és természetesen javítja a növekedési adatokat is.

Wolfgang Franz, a ZEW elnöke szerint a lassú növekedés lesz a jellemző. "A megkérdezett pénzpiaci szakértők érzik, hogy nem számolhatnak erős fellendülésben jövőre" - mondta. A ZEW kutatása alapján a jelen helyzet megítélése javult novemberben, de a következő fél évre visszafogottabb fejlődést várnak a szereplők.

A Reuters előzetes felmérésében magasabb értéket vártak az elemzők.