Válsághíradó: Száguldott a BUX, csökkent az infláció, erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Súlyos következményekkel járhat a minimálbér túlzott emelése, nagyszámú elbocsátást, a feketemunka előretörését eredményezheti. nagyot fogott a BUX, az amerikai piacok is erősödtek, igaz, sokkal isebb mértékben. A forint a zlotyval együtt erősödött, a magyar infláció ismét kisebb lett a vártnál, de nem sokkal. A várakozások szerint jövőre kezd zuhanórepülésbe a drágulási ütem. Óriáspert kezdeményeztek az OTP ellen. Válsághíradó csütörtök hajnalban.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön inkább a nemzetközi hírekre lesz érdemes figyelni, Magyarországon csak kevés makrohír lát napvilágot.

Külföldön a fontosabb hírek a tengerentúlról várhatóak, közzéteszik az USA októberi költségvetési hiányát, a várakozások szerint csak nagyon enyhe növekedés várható.

Kijön az októberi ausztrál munkanélküliségi ráta és a foglalkoztatottak számának változása, valamint az elsőként segélyért folyamodó amerikai állásnélküliek száma.

Közzéteszik a koreai kamatdöntés eredményét, valamint a kanadai újlakások árának alakulását, a prognózisok szeptemberre nagyon enyhe emelkedést mutatnak.

Európában az eurozóna ipari termelését közlik, az előző havihoz képest enyhe romlás, az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest pedig a visszaesés enyhén csökkenése várható. Ezen kívül közzéteszik a novemberi svájci zew indexet, valamint az októberi svéd inflációt.

Itthon a jegybank közzéteszi októberi statisztikai mérlegét, a KSH pedig a mezőgazdasági árak alakulását január-szeptemberben.

Mi történt szerdán?

Az októberi inflációs adat 4,7 százalék lett a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, ami alig kisebb a vártnál, de jövőre már 3 százalék alá kerülhet a ráta, s ez támaszt adhat a további kamatcsökkentéseknek.

Kitart a Dow Jones nyerési szériája, a BÉT pedig térség legjobban teljesítő börzéje lett, a 2,5 százalékosnál is nagyobb erősödést a brókerek sem tudják mire vélni. A Mol majdnem 5 százalékkal drágult.

A kedd délutáni árfolyamszintekhez képest erősödött szerdán a forint. Az eurót 269,60 forinton jegyezték este nyolc óra körül, de a nap folyamán 269 forint környékén, sőt egy rövid időre az alatt is járt a kurzus. Kedd délután még 271,58 forint volt egy euró.

Az előirányzat majdnem kilencszeresére rúgott az egészségbiztosítási alap hiánya az év első tíz hónapjában, elsősorban az alacsony bevételek miatt. Tömeges elbocsátások, a feketegazdaság előretörése, a versenyképesség romlása - a munkaadói szervezetek szerint ezek a veszélyek fenyegetnek, ha engednek a szakszervezetek követelésének, és jelentősen, 78 ezer forintra emelik a minimálbért.

Házkutatás az Emfesz Kft.-nél

Nem változtat idei hiány-előrejelzésén a pénzügyminisztérium, miután az októberi adatok több mint 10 milliárdos többletet mutattak ki az államháztartásban.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint a makói kutatások kilátásai rosszabbak a vártnál, de ez legfeljebb annyit jelenthet, hogy a Mol jelenleg nem hozza fel a gázt - előbb-utóbb azonban sor kerül erre. Átadták a Mol Pakistan operátori szervezésében megvalósított, Pakisztán észak-nyugati tartományában lévő gázfeldolgozó üzemet. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai házkutatást tartottak az Emfesz Kft.-nél a cég eladásával kapcsolatban, de az ügyfelek gázellátását ez nem érinti.

A péti Nitrogénművek Zrt. 25,247 milliárd forint kártérítésre perelte be a Fővárosi Bíróságon az OTP Bankot, a pénzintézet a követelés teljes mértékben megalapozatlannak tartja.

A Bank of England lezúzta a fontot

Mervyn King jegybankelnök ismertette az angol jegybank (BoE) novemberi, harmadik negyedéves inflációs jelentését, amelyre a font/dollár árfolyam 1,6640 alá esett vissza, az euró jegyzése pedig 0,9040 font fölé ugrott. A Moody's Investors Service a befektetésre ajánlott sáv aljára minősítette vissza Izland szuverén adóskockázati besorolásait.

Kínában a kiskereskedelmi eladások októberben 16,2 százalékkal nőttek a 2008 októberihez képest és elérték a 171 milliárd dollárt .