Amerikai hírek 3 forinttal vitték le az eurót

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint hétfőn. Az árfolyamot dél előtt és után is az amerikai gazdasági hírek befolyásolják. Az euró árfolyama 266 forint alatt is megfordult.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután öt óra előtt 266,06 forintért adták az eurót, de a délután folyamán 266 alatt is megfordult. Az árfolyamot az erősödő befektetői bizalom mozgatta, mivel az USA-ból jó hírek érkeztek, illetve az IMF delegáció nyilatkozatai is nyugtatólag hatottak a piaci szereplőkre. Az euróhoz képet így három forinttal változott a forint árfolyama.

Míg délelőtt Barack Obama szavai gyengítették a dollárt, erősítve ezzel a forintot, addig délután az amerikai kiskereskedelmi adatok jelentettek örömöt. A statisztikák a vártnál jobb eredményt hoztak, főleg az autóeladásoknak köszönhetően. Ez bátoríthatta a befektetőket, hogy a kockázatosabb területek felé forduljanak, ami a forint erősödésével járt.

Elemzők szerint a dollár várhatóan gyenge marad és tovább gyengülhet, miután Barack Obama amerikai elnök előbb az ázsiai-csendes-óceáni országok (APEC) csúcstalálkozóján, majd később Sanghajban is fölemlegette a világgazdaság kiegyensúlyozott fejlődésének szükségességét. Ez a piacok olvasatában azt jelenti, hogy a legerősebb felzárkózó országok valutáinak erősödniük kellene, a dollárnak pedig szükségképp gyengülni, legalábbis egymás viszonylatában. Magyar szempontból ennek azért van jelentősége, mert a dollár értékvesztése rövid távon is segíti az eurót és vele a kelet-közép-európai valutákat, így a forintot is.

A dollárt öt órakor 177,66, a svájci frankot 176,31 forintért adták.