Zöld út a szuperbruttónak

Vágólapra másolva!
Alkotmányos a szuperbruttósítás, miután ez az adóalap-kiegészítés egy korrekciós tényező - döntött az Alkotmánybíróság (Ab) a januárban életbe lépő személyijövedelemadó-változásokról.
Vágólapra másolva!

A törvénymódosítás alapján 2010. január 1-től lépne életbe a jövedelemadózásban a szuperbruttósítás, ennek értelmében az adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék is.

A szuperbruttóval kapcsolatosan több kérelem is érkezett az Alkotmánybírósághoz. Az egyik indítványozó, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az személyijövedelemadó-alap ilyen kiegészítése olyan tételeket von be az adóalapba, amelyek nem ténylegesen megszerzett jövedelmek.

A testület azzal utasította el a szuperbruttósítás alkotmányosságát vitató beadványokat, hogy az összevont adóalapba nem a munkáltató által ténylegesen fizetett társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás összege kerül be, csupán az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek a társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás mértékével korrigált összege.