Moody's: 2011-ben jöhet az észt euró

Vágólapra másolva!
Észtorzság nagy eséllyel 2011-ben bevezetheti az eurót - vélte kedden ismertetett elemzésében a Nordea Bank. Hasonlóan várakozást adott ki kedden a Moody's nemzetközi hitelminősítő is.
Vágólapra másolva!

A balti országokról készített legújabb Nordea-tanulmány szerint a térség másik két országa, Lettország és Litvánia rövid távon mindenképpen eltávolodott az euróövezeti csatlakozástól gyenge gazdasági kilátásaik miatt. Az észak-európai térségben működő Nordea szerint a három balti ország közül Észtország áll a legközelebb ahhoz, hogy teljesítse az euróbevezetéshez szükséges maastrichti előírásokat. Egyetlen kivétel az államháztartási hiány, ami a többszöri kiadáscsökkentések ellenére még mindig valamivel az engedélyezett 3 százalék fölött áll.

A bank szerint azonban az észt pénzügyminisztériumnak lehetősége van néhány adófajtát megemelni, vagy csökkenteni a kiadásokat, hogy a 3 százalékos limit alá kerüljön a GDP-arányos államháztartási deficit.

A Nordea rámutatott ugyanakkor arra, hogy nem kell készpénznek venni a 2011-es dátumot, mivel igen gyenge lábakon áll az észt gazdaság, amely idén 14,5 százalékkal gyengül, és jövőre is 1,5 százalékkal hanyatlik, miután 2011-ben 2,8 százalékkal erősödik. A bank szerint Észtországnak szerkezeti reformokra, költségcsökkentésekre és a versenyképesség növelésére van szüksége, illetve arra, hogy az észak-európai gazdaságok megerősödjenek, piacot teremve ezzel az észt exporttermékeknek.

A Moody's várakozása szerint Észtország 2010 májusában kap hivatalosan zöld utat az euró bevezetéséhez, 2011 januárjában pedig csatlakozhat az euróövezethez. A hitelminősítő azzal számol, hogy az idei GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék körüli lesz, a gazdaság 13-15 százalékkal zsugorodik 2009-ben.