Az aranypiac is erősíti a forintot

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a szerda kora reggeli állapotához képest és 265 alá került az euróval szemben. A piacokat az optimizmus uralja, ami a kockázatosabb befektetések felé tereli a tőkét, így Magyarország is szimpatikusabbá válik a pénzalapok számára. Az eurót háromnegyed tíz előtt 264,67 forintért adták.
Vágólapra másolva!

Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője szerint a forintárfolyam már a padlón van rövid távon nézve, legtovább 264,20 körüli értékig mehet az euró. Az erősödés oka, hogy Amerikában bíztató jeleket tapasztal a piac, amit a hivatalok is megerősítenek. Ben Bernanke Fed-elnök kijelentette, hogy a dollárt nem hagyják begyengülni. Gondi szerint azonban nem lesz hosszú a pozitív hangulat, egy kisebb rossz hírre is hevesebben reagálhat majd a piac.

Emellett az aranypiac is befolyásolhatja az árfolyamot. Gondi szerint egy arany-lufi van kialakulóban, mert a természetes aranydrágulás mellett egyre többen vásárolnak befektetési céllal, de a keresletet a nemesfém-kitermelés nem képes követni. Ha hirtelen sokan szállnának ki az aranyeszközökből, akkor "százasával" eshetne az árfolyam. A kockázatmegosztás miatt az arany kihat a dollár és rajta keresztül a forint árfolyamára is, tehát most is van része a forint erősödésében.

Szerda reggel még elemzők véleményét idézve a Dow Jones hírügynökség azt írta, hogy a forint szerdán 265-267/euró között alakulhat. A többi térségbeli valutának is csekély mozgást valószínűsítenek az elemzők, a kilátások alapjában továbbra is az euró/dollár pártól függnek. A cseh korona lendületesebb szerda reggeli változása csupán azt jelzi, hogy behozza keddi lemaradását, amikor a cseh hazai piac zárva volt.

A forint kedden 0,18 százalékkal, a zloty 0,27 százalékkal, a cseh korona 0,25 százalékkal gyengült az euróval szemben.