Vágólapra másolva!
A várt növekedés helyett jelentősen csökkent a megkezdett építkezések és az újonnan kiadott építési engedélyek száma az Egyesült Államokban októberben. Az infláció az energiaárak növekedése miatt emelkedett.
Vágólapra másolva!

A megkezdett amerikai lakásépítések 10,6 százalékkal csökkentek októberben, éves szinten 529 ezerre. Ez hat hónapos mélypontnak számít. Elemzők 1,7 százalékos növekedést vártak a szeptemberi 1,9 százalékos emelkedés után. Az egy évvel korábbihoz képest 30,7 százalékos a visszaesés.

A kiadott építési engedélyek száma 4 százalékkal mérséklődött az előző hónapban, miközben az elemzők 0,9 százalékos növekedést vártak. A kiadott engedélyek száma május óta nem állt ilyen alacsonyan.

A lakásépítők egyrészt az eladatlan lakások magas állománya, másrészt a bizonytalan kilátások miatt óvatosabbá váltak, ez utóbbira utalt a gyengébb bizalmi index is - írta gyorselemzésében a Quaestor.

Az amerikai fogyasztói árak is meglepetést okoztak: a várt feletti ütemben, 0,3 százalékkal emelkedett az infláció októberben az előző hónaphoz képest, a magasabb energiaárak hatására. Éves összehasonlításban 0,2 százalékot estek az árak. A vártnál nagyobb mértékű pénzromlást lényegében egyszeri tényezők, az új autók és autóalkatrészek magasabb árai okozták, ezért az infláció egyelőre nem jelent veszélyt a monetáris politikára.

Elképzelhető, hogy az amerikai jegybank döntéshozói 2012 előtt nem fognak emelni az alapkamaton - idézte a Bloomberg a Fed St. Louis-i tagbankjának vezetőjét, James Bullardot, aki jövőre a kamatdöntésekről szavaző bizottság tagja lesz. Az amerikai alapkamat jelenleg 0,25 százalék.