Helyi rádiók tűnhetnek el az átrendeződésben

Vágólapra másolva!
Olcsóbb, de nehezebben is fenntartható egy hálózatba szervezett rádió. A Sláger és a Danubius mégis nekivághat, hogy újra helyi szinten felépítse azt, amit az ORTT országos frekvenciákról szóló döntése miatt elveszített. Ezáltal viszont a sikeres, de kis tőkéjű helyi rádiók kerülnek veszélybe, ha a médiapolitika nem tesz semmit a megmentésükért.
Vágólapra másolva!

Egy helyi rádiókból felépített hálózat és egy országos frekvencia közötti legnagyobb különbség a lefedettség. A Sláger Rádió 81, a Danubius 67 százalékos arányt tudhatott magáénak, ezeket most a Neo és a Class veszi át. A legnagyobb helyi hálózatos rádió, a Rádió 1 körülbelül 30 százalékos lefedettséget ért el.

Mindkét megoldás korlátokba ütközik. Az országos frekvenciákból azért is van ilyen kevés, mert az 1970-es években Magyarország nem volt elég ügyes a nemzetközi tárgyalásokon, hogy többet alkudjon ki - mondta az [origo]-nak Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnökségi tagja, a Fehérvár Rádió felelős szerkesztője.

A hálózatnak pedig jogi korlátot szab, hogy legfeljebb 12 helyi állomást lehet egy kézbe szervezni, tehát ügyesnek kell lenni, hogy többet is működtetni lehessen. A megyeszékhelyek elfoglalásával viszont egy országossal vetekedő lefedettség érhető el.

Négy óra helyi műsor

A helyi hálózatnak nagy előnye, hogy jóval olcsóbb, mint az országos. Amikor 2000-ben lehetővé vált a hálózatépítés, 56-57 forint volt egy hallgató elérésének ára, míg a Sláger mint országos rádió körülbelül 500 forintért volt képes ugyanerre.

Eközben azonban a már említett jogi akadály mellett az is nehézzé teszi a hálózatba szervezést, hogy egy 12 állomásos hálózatnál 12 különböző céget kell fenntartani, illetve 12 különböző jogosultságot kell szerezni. Radetzky példaként hozta fel, hogy problémás lehet, ha a cég az egyik városban elveszíti a jogosultságát (például mert lejár és nem tudják megújítani), míg máshol tovább működhet.

Könnyű akadályt, de azért feladatot jelent az is, hogy helyi rádiónak napi 4 óra helyi műsort is kell készítenei, az azonban nincs megkötve, hogy mikor és hogyan.

Átrajzolódhat a piac

Radetzky szerint átrajzolódhat a rádiós piac, mivel a nagy, tőkeerős hátterű rádióscégek rá fognak menni a helyi frekvenciákra. A Sláger például máris egyezkedik egy budapesti hídfő felépítéséről. Radetzky szerint a Slágernek létfontosságú, hogy folytonos legyen a műsorszórás, mivel jogi úton kívánja támadni az ORTT döntését, és az ügynek lehet, hogy csak 3 év múlva lesz vége.

Jövőre félszáz helyi engedély fog lejárni, ebből Budapesten öt, és nem nehéz megjósolni, hogy a Sláger és Danubius feltehetőleg pályázni fog ezekre. Ez azt is jelenti, hogy az egyébként nyereséges és jól működő, de kis tőkeerejű és magyar tulajdonú helyi rádiók tönkremehetnek. "Tartok tőle, hogy ez átrendezi a rádiós piacot" - mondta Radetzky.