Harmadával esik vissza a fővárosi lakáspiac

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy hazai ingatlanközvetítő hálózat októberben már ismét az árak lassú emelkedését érzékelte, de az idén Budapesten legfeljebb 40 ezer tranzakcióra számít. A hitelezés jövőre már élénkülhet valamelyest.
Vágólapra másolva!

Budapesten összesen 40 ezer ingatlantranzakcióra számít 2009-ben az Otthon Centrum, több mint 30 százalékkal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt - közölte az ingatlanközvetítő szerdán az MTI-vel.

A franchise-hálózat idei tranzakciós adatbázisa alapján az árak május-június környékén tetőztek, majd a nyári csökkenést követően októberben ismét emelkedő tendenciát mutatnak. Általános árcsökkenés a piac egészére nem jellemző, csak a paneleknél egyértelmű az év egészén végigvonuló negatív tendencia.

Az Otthon Centrum eladásaiban továbbra is több mint 80 százalék a használt lakások aránya, a nyári hitelszigorítások és az áfaemelés óta látványos az újlakás-piac visszaesése. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac: 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint a lakásvásárlási hajlandóság 2010 második félévétől indulhat erősödésnek, és a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet 2011 közepére térhet vissza. A hitelezés gyengélkedése tartós lehet, de az idei évhez képest 2010-ben némi növekedésre azért számítanak a szakemberek.