Az alacsony kgfb-díjak aggasztják az alkuszszövetséget

Vágólapra másolva!
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) amiatt aggódik, hogy a kieső kgfb díjbevételt egyes biztosítók csak a kárrendezési szolgáltatások színvonalának csökkentésével tudják majd kompenzálni.
Vágólapra másolva!

Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az idei kampányban további 15-20 százalékkal csökkentek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjak, ami meglepte a szakmát. Míg tavaly 30 ezer forintért köthettek "kötelezőt" az autósok, az idén 25 ezer forint az átlagos szerződési díj.

Az idén ugyanis majdnem mindenki beszállt a versenybe, amiben szerepet játszhat, hogy jövőre sem várható az autóeladások fellendülése, így a mostani kiesést a biztosítók nem tudják majd évközi kötésekkel pótolni. Az árcsökkenést elősegíthette az is, hogy a kárhányad a szigorúbb szabályok (zéró tolerancia, objektív felelősség) bevezetése után csökkent.

Az alacsonyabb díjak azonban a szervezet szerint azzal a veszéllyel járnak, hogy a kieső bevételt egyes biztosítók csak a szolgáltatás színvonalának csökkentésével tudják majd kompenzálni, így szigorúbb kárelbírálásra kell felkészülni, nehézkesebb, hosszabb lehet az ügyintézés. Ez pedig az FBAMSZ szerint növelheti a biztosítási alkuszok szerepét, akik nemcsak a biztosítási szerződések megkötésében játszanak szerepet, hanem a szerződések ápolásában is.

Az FBAMSZ elnöke szerint a problémákra a direkt kárrendezés (amikor a károsult saját biztosítója rendezi a neki okozott kárt a károkozó kötelezője alapján) jelenthetné a megoldást, amit az alkuszok egy ideje már szorgalmaznak.

Az idei kötelező kampány első közel három hetének tapasztalatai alapján a biztosítót váltó ügyfelek mintegy 80 százaléka a független alkuszokon keresztül köti meg új kgfb szerződését - mondta Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. A szövetség arra számít, hogy az idén a 900 ezret is átlépheti az újrakötések száma, igaz, ezeknek akár a harmada is a saját biztosítónál való újrakötés lehet. A kötések 40 százaléka az utolsó héten várható.

Az ügyfelek az idén is kedvezményözönnel találkoznak: van olyan biztosító, amelynél akár 85 százalék kedvezmény is elérhető; a kármentesség akár felezheti is a díjat, de az online kedvezmény is elérheti a 35 százalékot. A kötések listáját a nagy biztosítók vezetik, amelyek már a következő évekre építik pozíciójukat. Ennek azonban ára van: a piacvezető biztosító kötéseinek a fele például eddigi saját ügyfeleitől származik, ami jelentős díjbevétel-csökkenéssel jár.

Cselovszki Zsolt felhívta a figyelmet arra: ne csak a kötelezőre figyeljünk. A casco esetében például, ha együtt kötjük meg a két autós biztosítást, az idei kampány során akár 30-40 százalékot is spórolhatunk. Hasonlóképpen megtakarítás érhető el a lakásbiztosításoknál is, az optimalizáció során például változatlan díj mellett a korábbinál magasabb ingóságfedezet elérésére nyílhat lehetőség.

Az FBAMSZ szerint a januártól hatályba lépő új szabályozás - ennek keretében az egyik legfontosabb változás, hogy a biztosítási évforduló nem a naptári évhez, hanem a szerződés megkötésének dátumához igazodik - nem szünteti meg egycsapásra az év végi kampányt. A jövő év végi kampányban - a válság gépjárműpiacra gyakorolt hatásától függően - még az autók 80-90 százaléka részt vesz majd, várhatóan 2017-re csökken az év végén váltók aránya 47 százalék alá. A szövetség "vágyképe", hogy a változások segítenek kialakítani a "családi alkusz" modellt.