Ukrán hírek rángatták a forintot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Negatív korrekció történt a bankközi kereskedelemben a térségbeli devizák körében csütörtökön: az eurót csütörtökön este fél 7-kor 267,55 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 265,71 forinttal. A dollár ezzel párhuzamosan 177,70 forintról 179,40 forintra drágult, a svájci frankért pedig csütörtök este 176,70 forintot kellett adni.

A piacokat a hét elejéhez képest óvatosabb befektetői kockázatvállalási hajlandóság jellemezte, ami mérsékelt korrekciót idézett elő a magasabb kamatot kínáló devizáknál. A kockázatkerülés erősödését a Fed monetáris politikájának újraértékelése vezette be, ugyanis az amerikai jegybank ugyanis szerdán felhívta a piacok figyelmét arra, hogy mindamellett, hogy gazdaságösztönzési célból huzamosabb ideig késznek mutatkozik a kamatokat alacsonyan tartani, szükség esetén más eszközökkel monetáris szigorítást hajthat végre. Csütörtökön a jen árfolyamának emelkedése és az ázsiai tőzsdeindexek gyengülése, az egy százalék körüli veszteséget felhalmozó európai tőzsdeindexek, majd a veszteségben nyitó amerikai tőzsdék teljesítették ki a kockázatkerülés piaci hatását.

A dollár visszanyert kissé erejéből, de fordulatról technikai értelemben nem lehet beszélni, az arany szilárdan őrzi magas árszintjét, és az olaj is ellenáll az árcsökkenésnek. Az arany ára 1145 dollár feletti értéket is elért, csütörtök délután 1134 környékén állt. Az elemzők szerint a dollár jelentősebb erősödésére nem kell számítani, amíg az arany tartja az 1127 dollár technikai küszöb feletti árszintet.

A nap folyamán közzétett európai és amerikai gazdasági adatoktól a piac nem számított különösebb befolyásoló hatásra, és nem is került sor ilyesmire. A várakozások felett kedvezőnek bizonyult lengyel ipari termelési adatok ellenben javíthatják a térség befektetői megítélését, és mérsékelhetik a visszafogott kockázatvállalás negatív hatását. A forint árfolyamába a piac már beépítette a jegybanktól hétfőn várt 50 bázispontos kamatvágást. Devizekereskedők előrejelzése szerint a következő napokban 264 és 268 forint között mozoghat az euró árfolyama.