Zuhanás Budapesten, mélybe lökték a Molt és az OTP-t

Vágólapra másolva!
Erős eladói nyomás alatt folyt a kereskedés csütörtökön a pesti tőzsdén: az irányadó mutató bő 3 százalékos mínuszban zárt.
Vágólapra másolva!

Már a csütörtöki nyitás után mínuszba került a BUX, majd később fokozatosan duzzadt a mutató hátránya. Végül az irányadó index 20 587 ponton fejezte be a kereskedést, ami 722 ponttal, 3,4 százalékkal marad el a szerdai végeredménytől. A csütörtöki kereskedés során összesen közel 17 milliárd forintra rúgott a parkett forgalma, ami több mint 4 milliárd forinttal alacsonyabb az idei bő 21 milliárd forintos napi átlagnál.

A kiábrándító teljesítmény elsősorban a Mol és az OTP zuhanásával magyarázható. Az olajpapír 5 százalékkal 15 605 forintra gyengült, bankpapír árfolyama pedig 4,2 százalékkal 5450 forintra zuhant. A másik két vezető részvény kisebb, de még mindig jelentősnek mondható süllyedéssel zárt. A bónuszprogramjához saját részvények vásárlását csütörtökön bejelentő Richter 40 800 forintos záráskor feljegyzett ára 2,3 százalékos mínuszt jelent szerdához képest. A Magyar Telekom 1,7 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ennek eredményeként a távközlési részvény 750 forinton végzett.

Kovács Krisztián, a Concorde elemzője elmondta: a magyar piac csütörtökön sem tudta tartani a lépést a fejlett és a régiós értéktőzsdékkel. A nyugati tőzsdék 1-1,5 százalékos, míg a legváltozékonyabb moszkvai mutatók is csak 2,5 százalékos esést könyvelhettek el, szemben a BUX 3,5 százalékos zuhanásával. A budapesti börze az elmúlt hetekben is rosszabbul teljesített a külföldi részvényindexeknél, hiszen míg utóbbiak a válság utáni új csúcsokra emelkedtek, addig a BUX nem tudta áttörni az októberben elért legmagasabb szintet - fejtette ki a Concorde elemzője és hozzátette: a magyar papírok a hét utolsó napján is eséssel kezdhetnek, amennyiben a csütörtöki zárásig nem tud talpra állni a jelenleg rendkívül fáradtnak látszó amerikai piac.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a részvények fundamentumai alapján nem szabad meglepődni a viszonylag alacsony forgalomban végbement árfolyamzuhanáson. A szakember szerint az elmúlt hetek emelkedését követően először elbizonytalanodtak, majd csütörtökre el is fogytak a vevők a piacról, ami egyebek mellett annak a következménye, hogy a héten a vártnál rosszabb makroadatok jelentek meg.