Vágólapra másolva!
Pénteken kora délután 270 forint fölé ugrott az euró árfolyama, miután a nemzetközi piacokon pesszimizmus lett úrrá.
Vágólapra másolva!

A reggeli 268 forint körüli szintről dél után nem sokkal 271 forintig szaladt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon. Később azonban korrigált a magyar fizetőeszköz, 14 óra körül 270 forint közelében járt az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, ekkor a dollár árfolyama 182, a a svájci franké pedig 178 forint felett mozgott.

A gyengülésben főszerepet játszott, pesszimizmus lett úrrá a nemzetközi piacokon és csökkenni kezdtek a tőzsdeindexek. Rontotta a régiós deivzák helyzetét az is, hogy a cseh jegybank alelnöke Miroslav Singer alacsonyabb jegybanki kamat szükségessége mellett szólalt fel. Emellett piaci pletykák is hozzájárultak a forint gyengüléséhez. Az egyik szerint Ukrajna az államcsőd küszöbén áll, ezért sorakoztak fel az eladói oldalon a régióban érdekelt befektetők. Egy másik híresztelés alapján pedig azért kerültek lejtőre a régiós devizák, mert egy nagybefektetők átrendezte a pozícióit - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője.

A forint egyébként már tegnap is veszített értékéből a borúsabb nemzetközi befektetői hangulatban. A forint értékvesztése egyébként összhangban volt a többi régiós deviza teljesítményével és a csökkenő általános kockázatvállalási kedv állt a háttérben. Ezt felerősítették a pénteki események, így az euró árfolyama átlépte a lélektanilag fontosnak tartott 270 forintos szintet.