Ukrán hírek rángatták a forintot

Vágólapra másolva!
Pénteken eleinte gyengült a forint, majd visszaerősödött a magyar deviza: a mozgások hátterében külföldi események állnak, elsősorban az ukrán fizetőképességgel kapcsolatos hírek mozgatták az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Pénteken kevéssel 18 óra után egy euróért 268,60 forintot kellett adni, szemben a 14 óra környékén feljegyzett csaknem 271 forintos árfolyammal. A forint mozgalmas napjára jellemző, hogy a reggeli nyitáskor 267-268 forint körüliek voltaka jegyzések. A dollár délután 182,50 forintról lejött 180,50 forintra, a svájci frank pedig 179 forintról 177,50 forintra.

Az eurót csütörtökön este fél 7-kor 267,55 forinton jegyezték, szerda délután pedig 265,71 forinton. A dollár ezzel párhuzamosan 177,70 forintról 179,40 forintra drágult, a svájci frankért pedig csütörtök este 176,70 forintot kellett adni.

A gyengülésben az játszotta a főszerepet, hogy pesszimizmus lett úrrá a nemzetközi piacokon és csökkenni kezdtek a tőzsdeindexek. Rontotta a régiós deivzák helyzetét az is, hogy a cseh jegybank alelnöke Miroslav Singer alacsonyabb jegybanki kamat szükségessége mellett szólalt fel. Emellett piaci pletykák is hozzájárultak a forint gyengüléséhez. Az egyik szerint Ukrajna az államcsőd küszöbén áll, ezért sorakoztak fel az eladói oldalon a régióban érdekelt befektetők. Egy másik híresztelés alapján pedig azért kerültek lejtőre a régiós devizák, mert egy nagybefektető átrendezte a pozícióit - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője.

A hangulatot épp az változtata meg délután, hogy az Ukrajnát a múlt héten leminősítő Fitch képviselője, Ed Parker a Reuters-nek pénteken kijelentette: nem tud arról, hogy Ukrajna államcsőd előtt állna, illetve hogy bármelyik állami garanciával védett adósság esetében csődre kellene számítani. A bejelentés után az euró 2 forintot jött le.