Nyomasztó a külföldiek fölénye a tőzsdén

Vágólapra másolva!
Szeptember végén a pesti tőzsdén jegyzett papírok összértéke 5401 milliárd forintot tett ki. Ebből közel 4000 milliárd forint értékű állományt birtokoltak a külföldiek, míg a beföldiek kezében lévő papírok összértéke 1414 milliárd forintra rúgott - derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált statisztikájából, amely szerint a harmadik negyedév során a tőzsdén a háztartások nettó eladók voltak a tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értéken számított állománya szeptember végén 14 479 milliárd forintra rúgott. Ezen belül az államkötvények (egy évnél hosszabb futamidejű állampapírok) állománya 12 280 milliárd, a kincstárjegyeké (egy évnél rövidebb futamidejű állampapírok) 2199 milliárd forintot tett ki.

Az államkötvényekből és kincstárjegyekből a külföldiek 6432 milliárd forint értékű csomagot mondhattak magukénak, a pénzügyi vállalatoknál 6876 milliárd, a háztartásoknál 784 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 387 milliárd forint értékű állomány volt. A negyedév során ezen értékpapírok állománya 8 milliárd forint összegben nőtt a nettó kibocsátás és a kamathalmozódás miatt, további 453 milliárd forintos többlet átértékelődésből adódott - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A kéthetes MNB-kötvények állománya 567 milliárd forinttal 3218 forintra emelkedett, jelzáloglevelek állománya piaci értéken a tárgyidőszak végén 1955 milliárd forintot tett ki, az egyéb kötvények piaci értéken számított állománya pedig 2890 milliárd forintra rúgott szeptember végén.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett részvények kapitalizációja (tőkeértéke) szeptember végén végén 5401 milliárd forintra rúgott, ezen belül óriási a külföldiek túlsúlya. A külföldi kézben lévő részvények értéke 3988 milliárd forintot tett ki, a nem pénzügyi vállalatoknál 503 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 410 milliárd, a háztartásoknál 307 milliárd, az államháztartásnál 193 milliárd, a háztartásokat segítő nonprofit intézményeknél pedig mintegy 1 milliárd forint értékű állomány volt. A negyedév során a tőzsdei részvények állománya 1232 milliárd forintnyi összegben nőtt átértékelődésből és 8 milliárd forinttal tranzakciókból eredően. A harmadik negyedévben egyébként a háztartások és a pénzügyi vállalatok nettó eladóként szerepeltek a tőzsdén, előbbiek kezében lévő állomány 82 milliárd forinttal apadt, utóbbiaknál 15 milliárdos volt a csökkenés.