Vágólapra másolva!
Közel 10 milliárd forintot rendeztek át a jövő évi költségvetés tervezetében az MSZP-s módosító indítványok, amelyeket hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A Fidesz és a KDNP 1900 módosító javaslatát mind lesöpörte a parlamenti többség, egy olyan indítvány azonban mégis átment, amit a kormány nem támogatott.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn 201 igen, 5 nem szavazat mellett, 149 tartózkodással elfogadta a 2010-es költségvetéshez benyújtott, a kormány által támogatott "második körös" módosító indítványokat, amelyek majdnem 10 milliárd forintot csoportosítottak át az egyes fejezeteken belül. A csomagot a szocialista képviselők mellett Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor kivételével a szabad demokrata képviselők, valamint Császár Antal, Gyenesei István, illetve Tóth András független képviselők támogatták, a kormánypárti Gúr Nándor tartózkodott.

Az Országgyűlés csaknem 1900 - többségében az ellenzéki Fidesz és KDNP által benyújtott - módosító javaslatról is szavazott, hétfőn este azonban a két ellenzéki párt egyetlen módosító javaslata sem kapott többségi támogatást a parlamentben. Az Országgyűlés jövő héten szavaz a 2010-es költségvetésről. Az SZDSZ indítványai közül hármat támogatott a kabinet, a Fidesz által benyújtottak közül azonban egyet sem.

Elfogadtak ugyanakkor egy, a kormány által nem támogatott módosító indítványt is. Az M60-as autópálya Pécs és Szentdénes közötti szakaszának előkészítési munkálatainak befejezésére csoportosított át egymilliárd forintot az a gazdasági bizottsági módosító javaslat, amelyet a kormány ellenében fogadott el az Országgyűlés többsége. 21 szocialista képviselő mellett igennel voksolt a Fidesz, a KDNP és 11 független képviselő, nemmel szavazott 161 MSZP-s, 18 SZDSZ-es és egy független képviselő. Igennel szavazott a szocialista Szili Katalin és Gyurcsány Ferenc is.

A parlament elfogadta az MSZP-s Jánosi György módosító javaslatát, így az eredeti költségvetési előterjesztéshez képest 2,4 milliárd forinttal csökkentette a Magyar Televízió, ugyanennyivel növelte a Duna Tv céltámogatási összegét. Az MTV támogatásának csökkentéséről itt olvashat részletesebben.

Szegények bankja

Az önkormányzati, esélyegyenlőségi és szociális területen kezdeményezett változtatások mellett többséget kapott az az indítvány, amely alapján jövőre elindulhat - és a jelenlegi tervek szerint három évig működhet - a "szegények bankja" néven emlegetett Kiút Program. A kísérleti projekt keretében vállalkozásindítási és vállalkozásélénkítési hitelhez juthatnak majd a nehéz helyzetben lévők: a parlamenti többség 135 millió forintot csoportosított át erre a célra a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz.

Kállay László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési főosztályvezetője az MTI-nek hétfőn azt mondta, nem önálló pénzintézet, hanem "segítőhálózat" jön létre. Hozzátetette, a mentorhálózat tagjainak képzése már elkezdődött. Nem maga a program nyújt hitelt, hanem a vállalkozásindítási és fejlesztési hitel közreműködő hitelintézete, a Raiffeisen Bank, amely társadalmi szerepvállalás keretében, nem pedig kereskedelmi bankként vállalja a technikai lebonyolító szerepet - magyarázta a főosztályvezető. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől 50 millió forintot, az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség fejlesztésétől 45 millió forintot, a kábítószer-fogyasztás megelőzésével kapcsolatos feladatoktól pedig 40 millió forintot vonnak el a program támogatásához.

A szociális tárca 2008 júliusában számolt be arról, hogy az uzsorakölcsönök visszaszorításának lehetőségén dolgozik, valamint vizsgálja, hogy Magyarországra miként lehetne átültetni a modellt vagy annak bizonyos elemeit. Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára akkor azt mondta: ki kell találni azt a technikát, amely meggátolja, hogy az uzsorások hozzáférjenek az emberek jövedelméhez.