Vágólapra másolva!
A londoni Lehman Brothers leánynál az amerikai anyabank 2008 őszi összeomlásával 35 milliárd dollárnyi befektetés veszett kárba, most azonban úgy tűnik, hogy márciusig 11 milliárdot mégis vissza tudnak téríteni az alapoknak, ha elég érintett fogadja el a tervet.
Vágólapra másolva!

A PricewaterhouseCoopers (PWC), amely a londoni Lehman-egység intézője lett, hétfőn bejelentette, hogy az érdekeltségekkel rendelkező befektetési alapok kapnak a csődeljárás folyamán letétbe helyezett pénzeszközökből. A lépéshez azonban előbb az érintett cégek 90 százalékának beleegyezése szükséges.

"Ezen a megállapodáson már hat hónapja dolgozunk, és most lehetőséget ad 11 milliárd körüli összeg visszajuttatására az eredeti tulajdonosoknak" - mondta Steven Pearson, a PWC partnere.

Amikor tavaly szeptemberben csődvédelem alá vonult a Lehman, befektetők százai maradtak bizonytalanságban. Ők összesen 35 milliárd dollárt helyeztek a bankba, amit a csődeljárás során zároltak, hogy a törvény szerinti sorrendben tudják kifizetni a hitelezőket. A kifizetési tervet, amelyet a hitelezői bizottság egyhangúlag támogatott, megküldik az érintetteknek, akiknek december 29-ig kell eldönteniük, hogy elfogadják-e. A PWC szerint kedvező esetben így már márciusban kifizethetik a tartozások egy részét.

A PWC figyelmeztetett, hogy ha az alapok vagy a hatóság megakasztja a folyamatot, úgy évekre elhúzódhat a kifizetés. Eddig már 13,3 milliárdot térítettek vissza és 11,4 milliárdot kintlévőséget szereztek vissza. A londoni leány még 7,2 milliárdot követel az amerikai anyavállalattól és ázsiai testvérintézményektől - írja a Reuters.