Vágólapra másolva!
Nagyobb lett az étvágya a Hewlett-Packardnak a saját részvényei visszavásárlására. A jó kínai eladásoknak és a nagyobb haszonkulcsnak köszönhetően megháromszorozzák a visszavásárlásokra elkülönített pénzalapot, amivel felhajtják a részvényeik árfolyamát.
Vágólapra másolva!

A HP negyedéves eredménye körülbelül annyi lett, mint a két hete kiadott előzetesen elvárt szám. A versenytársaknál a cég általában jóval óvatosabb a gazdasági környezet értékelésében, de Mark Hurd vezérigazgató most úgy nyilatkozott, hogy visszatérni látszik a vásárlók bizalma.

"A gazdasági környezet továbbra is kihívás, de látunk bátorító jeleket egyes piacok élénkülésére" - mondta Hurd. Egy elemző jó jelnek minősítette, hogy januárban éves összevetésben növekedni tud a HP.

A HP nemrég megvette az EDS vállalatot, hogy az IBM mögött a második legnagyobb IT-szolgáltató lehessen. Mindezt szigorú költséggazdálkodással tette, például a megvett cég beolvasztásakor 19 ezer dolgozót bocsátottak el. Az eredmény az lett, hogy 8 százalékkal növelték a minden egységre vonatkozó árbevételt, ugyanennyivel bővültek a PC-eladások, igaz az ágazati bevétel végül szűkült az alacsony árak miatt.

A laptopok piacán az Acerrel kerültek nagy árversenybe, így itt visszafogott eredmény érkezett. Az üzleti értékesítések területén viszont az Egyesült Államokban, a PC-k piacán pedig Kínában kasszíroztak nagyot - írja a Reuters.

A 2008-ban elindított részvény-visszavásárlási programot kibővítették 8 milliárd dollárral. Ezzel a nagyobb árbevétel áldásaiból is nagyobb szeletet kapnak. Az egy részvényre jutó 84 centes tavalyi eredményt 99 centre növelték, ami a papírok árfolyamán is meglátszott.