Csütörtökön dönt a főváros a közműdíjakról

Vágólapra másolva!
A beterjesztett javaslatok szerint jobb esetben is 17 százalékkal drágulna jövőre a csatornadíj Budapesten. A városvezetés szerint még így sem nőne a rezsi a fővárosban, mert a csatornadíj emelését ellensúlyozza a távfűtés költségének csökkenése.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés várhatóan csütörtökön dönt a jövő évi közműdíjakról. A csatornadíjról szóló két javaslat közül az egyik 17, a másik 36 százalékos nettó díjemeléssel számol. Az SZDSZ-es városvezetés a kisebb mértékű emelést támogatja.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján az infláción felüli díjemelést részben a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetésének többletköltségeivel indokolta. "Ez a zöld Budapest és a kék Duna ára" - jelentette ki.

Jövőre összességében nem emelkedik a rezsi Budapesten, mert a fűtés a hődíj és az alapdíj csökkentése miatt olcsóbb lesz - mondta a főpolgármester-helyettes. Ez azonban természetesen csak a távfűtött lakásokban élőkre lesz igaz.

A vízdíj csaknem 5 százalékkal (4,7), a szemétdíj több mint 4 százalékkal (4,36), míg a szennyvízszippantás díja 5,6 százalékkal emelkedhet jövőre, ha a közgyűlés megszavazza az előterjesztéseket - közölte Ikvai-Szabó Imre. Egyszersmind tagadta azt a sajtóértesülést, mely szerint 2010-ben az év eleji drágulás után még egy alkalommal emelkedne a csatornadíj.