Leállt a londoni tőzsde, nagy esésben az OTP

Vágólapra másolva!
Technikai gondok miatt leállt, majd három és fél órát állt a kereskedés csütörtökön a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Európa tőzsdéi mínuszban állnak, az OTP három százalékos esésnél tartott fél kettő előtt.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac fő árfolyammutatóját, a FTSE-100-ast a leállás pillanatában mért 5264,97 ponton befagyasztották; ez 99,84 pontos, 1,9 százalékos mínusz az előző záráshoz képest. Az LSE nem részletezte pontosan a fennakadás okát. A fő londoni piacon már tavaly szeptemberben is volt egy jelentősebb leállás a kiszolgáló rendszer hibája miatt; az hét órán át tartott.

Az Budapesti Értéktőzsdén is erőteljes eladói nyomás. Az OTP vezeti a lejtmenetet, a bankpapír nem sokkal 13 óra után 5285 forinton forgott, ami több mint 3 százalékos veszteséget jelent. A több vezető részvény közül a Mol 0,6 százalékkal 15 700 forintra gyengült, a Magyar Telekom 1,2 százalékkal 741 forintra gyengült. A Richter a kivétel, a gyógyszerrészvény a szerdai záráshoz képest 0,7 százalékkal 41 295 forintra drágult.

Az európai tőzsdeindexek is hasonló a helyzet, elsősorban a bankrészvények esés miatt kerültek mélybe a mutatók. A frankfurti tőzsde indexe, a DAX 1,7, a párizsi CAC pedig 1,8 százalékkal csökkent. A Deutsche Bank több mint 4, a Commerzbank 3, az Allianz 2, az Axa 3,5, a BNP Paribas 4 százalékot veszített értékéből kora délutánig.

A bankszektor kiábrándító teljesítményében szerepet játszanak a Dubajból érkező rossz hírek: megrendülni látszik a befektetők bizalma Dubaj, sőt a Perzsa-öböl egész térsége fizetőképességében, miután az emirátus két vállalata hat hónapos fizetési halasztást kért. Abu-Dzabi talán kihúzhatja a bajból szomszédját, de a kockázatos gazdasági modellnek aligha van jövője.