Tokión is átsöpört a dubaji vihar

Vágólapra másolva!
A Dubai World fizetési nehézségeinek hírére jelentősen estek a tokiói részvényárak pénteken.
Vágólapra másolva!

Három százalékot meghaladó gyengüléssel, négy hónap óta a legalacsonyabb szinten zárt a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója pénteken. A többi vezető ázsiai börze is komoly veszteségen állt, folytatva a csütörtöki lejtmenetet.

A tokiói börze Nikkei-225 indexe 3,2 százalékkal (301,72 ponttal) 9081,52 pontra esett. Az előző naphoz hasonlóan ezúttal is a Dubai World fizetési nehézségeinek híre befolyásolta a befektetőket: Dubaj két vezető vállalata több milliárd dollárnyi kötelezettsége teljesítésének jövő májusra halasztását kérte hitelezőitől.

A lépés része azon törekvésnek, hogy átstrukturálják az összesen 59 milliárd dollárral tartozó, állami tulajdonú Dubai World holding hitelállományát - a kormányzat a Deloitte tanácsadó céget bízta meg ennek levezénylésével, a csütörtöki hír pedig lejtőre tette a részvénypiacokat és a forintot is.

Gyengítette a részvényeket, különösen az exportra termelő cégek papírjait, hogy 14 hónapja a legmagasabb szintre erősödött a jen a dollárral szemben.

Péntek reggel a sanghaji tőzsde 2,0 százalékos, a szöuli 3,2 százalékos, a szingapúri 1,2 százalékos, a hongkongi 3,4 százalékos veszteségben állt.