Pénzmosás miatt vizsgálják a Vatikán bankját

Vágólapra másolva!
Egy hatvan millió eurós tranzakciósorozat miatt indítottak pénzmosási vizsgálatot Rómában a Vatikán bankjával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Rómában vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy megsértette-e az olasz pénzmosási törvényeket a Vatikán bankja, az Istituto Opere di Religione (IOR).

Az olasz Ansa hírportál értesülései szerint a vizsgálat azokra az IOR-számlákra vonatkozik, amit a vatikáni bank az Unicreditnél nyitott, és amelyen 60 millió eurót utaltak át az utóbbi három évben. Az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy a fenti tranzakciók során respektálták-e a 2007-es átláthatósági törvényt a számla valódi tulajdonosával, illetve tulajdonosaival kapcsolatban.

A római vizsgálatot az indokolja, hogy a számlákat az Unicredit egy olyan fiókjánál nyitották, amely a Szent Péter térre vezető via della Conciliazionén található, ami olasz terület.

A vizsgálat arra próbál majd választ kapni, hogy kik, illetve milyen szervezetek rendelkeznek az IOR számlái fölötti ellenőrzéssel. Azt is ki szeretnék majd deríteni, hogy kik, illetve milyen szervezetek voltak a tranzakciók haszonélvezői.

A vatikáni bank esetleges törvénysértését az olasz jegybank speciális pénzügyi egysége vetette fel, innen került az ügy a római bíróságra.

Az IOR legutóbb azzal került a lapok címoldalára, hogy szeptemberben a Szentszék bejelentette: XVI. Benedek pápa javaslatára lecserélték a vatikáni bank szinte teljes vezetését. A világ egyik legmisztikusabb és titkosabb pénzügyi intézménye élére Gotti Tedeschit nevezték ki, aki eddig a Banco Santander SA olasz részlegét vezette, a vatikáni bankot két évtizeden át vezető Angelo Caloia pedig visszavonult.

Az IOR akkor lett szélesebb körben is ismert, amikor az 1980-as években az olasz hatóságok vizsgálódni kezdtek azzal kapcsolatban, hogy mi volt a szerepe a banknak a Banco Ambrosiano 1982-es összeomlásában. A Vatikán tagadta a vádakat, de azért kifizetett 250 millió dollárt a Banco Abrosiano hitelezőinek.