Válsághíradó: Dubaj még hatott, de a forint már magához tért

Vágólapra másolva!
Felemásan alakult a pénteki nap a nemzetközi piacokon, reggel még a dubaji hírek miatt estek a árfolyamok szerte a világon, később azonban megnyugodtak a kedélyek. A BUX pluszban zárt, az hét utolsó két napján jelentősen gyengülő forint sokat ledolgozott hátrányából. Válsághíradó hétfő hajnalban. 
Vágólapra másolva!

Több esemény és adatközlés színesíti a hét első napját. A magyar szempontból fontos a Központi Statisztikai Hivatal ipari árak alakulásáról szóló statisztikája. jelentése. A legutóbb közzétett statisztika szerint szeptemberben az ágazat árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek, éves szinten pedig 3,4 százalékos volt az áremelkedés.

A Magyar Nemzeti Bank hitelintézetek októberi összevont mérlege mellett publikálja a háztartási és nem pénzügyi vállalati kamatok múlt havi alakulásáról szóló adatorát és a befektetési alapok mérlegét.

A külföldi esmények közül kiemelkedik az eurózóna novemberi inflációjára vonatkozó első becslés, ami délelőtt lát napvilágot. Emellett megutdhatjuk, hogyan alakult a okótberben a német üzletek forgalma, illetve miként mozogtak a termelői árak Franciaországban és Olaszországban. Délután az Egyesült Államokból érkeznek majd az különböző adatok, egyebek mellett napvilágot lát a novemberi chicagói beszerzési menedzseirndex, amelyből a térség gazdasági helyzetéről ad képet.

Eleinte Dubajról szólt a nap

A pénteki napot is a dubaji hírek határozták meg. (Az emirátus két vállalata hat hónapos fizetési halasztást kért csütörtökön ez pedig eladási hullámot generált a piacokon.) A egész világot jellemző borúlátó befektetői hangulat miatt pénteken meredek lejtőn nyitottak a világ tőzsdéi, ám később megnyugodtak a kedélyek. A több mint 2 százalékos mínuszban nyitó BUX zárásra pluszba kapaszkodott.

Nagyon rossz hangulatban indult a kereskedés a bankközi devizapiacon: péntek hirtelen 275 forint fölé ugrott az euró árfolyama, amely a csütörtöki kereskedésben 267 forintról 272 forintra változott. A nyitás utáni eladási nyomás később enyhült, az euró jegyzése 274 forint alá süllyedt. Délutánra pedig stabilan 273 alá süllyedt a kurzus, 18 óra előtt néhány perccel 272,34 forinton tartózkodott az euró árfolyama.

A Fitch Ratings hitelminősítő szerint nem a közép-kelet-európai felzárkózó térség, hanem Dubaj és közvetlen környezete szenvedi meg leginkább az emirátus hirtelen előtérbe került adóssággondjainak járványos hatásait.

Eladható a Borsodi

Több országos napilap szombati számában megjelent nyílt levélben a jövő évi költségvetés elutasítására kéri az országgyűlési képviselőket számos ismert közgazdász, akik közül többen az Fidesz-kormány alatt töltöttek be vezető tisztséget. Oszkó Péter pénzügyminiszter a levélre reagálva elmondta: a dokumentum politikai elfogultságot tükröz, szerinte akiben van szakmai, illetve az ország sorsa iránti felelősség, az megszavazza a jövő évi büdzsét.

Az EU-hoz kapcsolódik az a hír is, miszerint Brüsszel a következő szezonban 3,51 milliárd forinttal támogatja a magyarországi szőlők kivágását. Az igény ennek pont kétszerese volt.

Az Európai Bizottság engedélyezte a CVC Capital Partners befektetői csoportnak, hogy megvásárolja a világ legnagyobb söripari cége, az InBev közép-európai érdekeltségeit, köztük a Borsodi Sörgyárat - jelentették be Brüsszelben pénteken.

A várakozásokkal ellentétben nem született megállapodás a bérekről az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) plenáris ülésén pénteken Budapesten. A következő tárgyalás december elsején lesz.

Éves szinten közel kilenc, az előző negyedhez képest pedig 1,8 százalékos csökkenést mutatnak a beruházások Magyarországon a harmadik negyedévben, adta hírül a KSH.