Az OTP húzza Budapestet

Vágólapra másolva!
A BUX több mint 1 százalékos növekedéssel nyitott hétfőn. A vezető részvények közül az OTP rjatolt a legjobban, a bankpapír jegyzése 2 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 286,11 pontos, 1,4 százalékos emelkedéssel 20 553,03 ponton nyitott hétfőn, vagyis a pénteki záráshoz képest 1,41 százalékkal erősödött.

Az összes vezető részvény a pozitív tartományba került a nyitás után: az OTP viszi a prímet, a bankrészvény jegyzése 2 százalékkal 5420 forintra ment feljebb. A Magyar Telekom 0,5 százalékkal 730 forintra, a Mol 1,6 százalékkal 15 800, a Richter pedig 1,1 százalékkal 41 100 forintra drágult.

Balásy Zsolt, a Concorde elemzője szerint úgy tűnik, a piacok kiheverték az arab válságot, így folytatódhat az emelkedés a hétfői kereskedés során.

A jelek szerint az idén már nem is "hajlandók" esni a részvénypiacok, és az emelkedésre szezonálisan is kedvező az időszak. Az európai piacok már pénteken elkezdték kiigazítani azokat az eltúlzottnak tartott veszteségeket, amelyeket a dubaji állami adósságtörlesztési bonyodalmak keltette kisebbfajta pánik okozott.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a hétvégén tovább enyhültek az Dubajjal kapcsolatos aggodalmak. A hírek szerint az Egyesült Arab Emírségek központi bankja teljes erejével segíti a bankrendszer stabilitását. Emiatt már a hétfő reggeli ázsiai kereskedésben pozitívabbá vált a hangulat, s az európai és amerikai határidős indexek is erősödést jeleztek előre.