Vágólapra másolva!
Megremegett a közel-keleti pénzpiac az állami kezelésű Dubai World adósság-átütemezési tervének hírére, ami egy államcsőd jelentőségével ér fel, így alaposan ráijesztettek a nemzetközi bankvilágra, ráadásul a kormány azt közölte, hogy nincs állami garancia a Dubai World adósságaira. Az utólagos értékelés azonban egyedi esetről szól, azaz nem tükrözi a nemzetközi pénzügyi helyzet állapotát.
Vágólapra másolva!

A piacok félelme, hogy egy második pénzügyi vihar közeleg, erősödött az által, hogy Dubaj a múlt héten bejelentette: a Dubai World állami konglomerátum hat hónapos halasztást kér adósságaira. A hírt egy 2008 októbere óta nem látott piaci esés követte Dubajban, a másik emírség, Abu Dzabi pedig saját rekordnak megfelelő napi esést produkálta hétfőn - írja a Reuters.

"Az esés várható volt. Abban reménykedtünk, hogy az állam előáll egy gondűző bejelentéssel" - mondta Haissam Arabi arab befektetőguru. Nyugtatólag hatott viszont, hogy az Egyesült Arab Emirátusok központi bankja források biztosítására tett ígéretet a helyi bankok számára, valamint a cégek is testre szabott segítségre számíthatnak.

Hivatalos bejelentés azonban a cégek megsegítéséről nem érkezett. A dubaji kormány csupán annyit közölt, hogy nincs állami garancia a Dubai World adósságára. "A vállalat forrásokat kapott a tervei megvalósítására, de kormánygaranciát nem" - közölte Abdulrahman Al Saleh, a dubaji pénzügyminisztérium egyik főigazgatója. "A hitelezőknek részt kellene venni a felelősségben" -tette hozzá egy tévéinterjúban, amire a Bloomberg hivatkozik.

"A befektetők valószínűleg kitartanak a részvényeik mellett a múlt heti erős kereskedelem miatt, ami a hét végi rossz híreket előzte meg" - mondta Eddy Chen, egy tajvani befektetőház elnöke. "Fokozatosan ráébrednek, hogy a dubaji eset egyedülálló volt és nem tükrözi a globális gazdasági állapotot." Az öböl-menti befektetők azonban biztosítékot akarnak arra, hogy a Dubai World 60 milliárd dolláros adóssága, ami főleg helyi hitelezőktől származik, rendezik.

Augusztusban 59 milliárd dollár adóssága volt a Dubai Worldnek, ami egyben az ország 80 milliárd körüli összes adósságának nagy részét is jelenti. A cégnek nagy szerepe volt abban, hogy a kis arab településből a Közel-Kelet pénzügyi-, kereskedelmi- és turistaközpontja lett.